Het internationale netwerk Dokters van de Wereld werkt in heel Europa aan toegang tot gezondheidszorg voor vluchtelingen. De komende dagen beschrijven we onze hulpverlening en vertellen we de verhalen van de mensen die we tegenkomen.
Man (28) uit Palestina reizend met vrouw en kind (3).
Albanië
In Albanië heeft de Zwitserse afdeling van Dokters van de Wereld een verkennende missie uitgevoerd. Er reizen (nog) geen mensen door Albanië.
België
Sinds augustus 2015 zijn er iedere maand tussen 4000 en 5000 mensen gearriveerd in België. De overheid kan niet meer dan 150 tot 250 mensen per dag registreren en veel gezinnen bivakkeerden op straat voor het kantoor voor Vreemdelingenzaken, zonder water, eten of beschutting. De overheid opende een transit ontvangstcentrum met 1000 bedden gerund door het Rode Kruis. Hier is alleen medische spoedhulp, dus geen zorg voor zwangere vrouwen, kinderen of mensen met chronische ziekten. Naast de duizend personen die wachten in het transit centrum bivakkeren ook nog zo’n 500 personen die asiel willen aanvragen op straat en meer dan 2000 mensen wachten op een afspraak bij Vreemdelingenzaken om geregistreerd te worden. Deze mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg, onderdak, maatschappelijke ondersteuning of onderwijs voor hun kinderen. Dokters van de Wereld is met partners de mogelijkheid tot het nemen van juridische stappen aan het onderzoeken om de Belgische overheid tot actie te dwingen.
Dokters van de Wereld België runt, met partners, een dagcentrum waar medische consulten worden aangeboden. Een dokter, twee verpleegkundigen, een psycholoog en een tolk verzorgen 30 tot 40 consulten per dag. De patiëntenpopulatie is gemengd; het grootste deel bestaat uit zojuist gearriveerde vluchtelingen. Ook ongedocumenteerde vreemdelingen en mensen die zich nog niet hebben kunnen registreren als asielzoeker komen naar het centrum.
Bulgarije
Veel vluchtelingen, ook alleen reizende minderjarigen, getuigen van bedreiging, mishandeling, afpersing en zelfs schietpartijen door de Bulgaarse politie. Veel incidenten vinden plaats bij de grens van Bulgarije met Turkije en Servië. Ook worden vluchtelingen vastgehouden in gesloten centra, waar zij werden mishandeld door politie en personeel.
Frankrijk
In Calais liep de nood zo hoog op dat Dokters van de Wereld Frankrijk een spoedprocedure aanspande om de Franse staat te dwingen actie te ondernemen. Het gerechtshof bepaalde dat de overheid voorzieningen moet treffen. De mensen in het kamp bij Calais moeten toegang krijgen tot schoon kraanwater, toiletten en een vuilnis ophaalsysteem. Er moet een grote schoonmaak plaatsvinden in het kamp en toegangswegen voor hulpdiensten moeten worden vrijgemaakt. Ook moeten alle minderjarige bewoners worden opgespoord en onder verantwoordelijkheid van de overheid worden gebracht.
De winter zorgt voor veel stress en angst in het kamp en de aanslagen in Parijs zorgen voor extra onrust. Om warm te blijven worden gevaarlijke vuurtjes gestookt. Eind november veroorzaakte dat een brand waarbij twee gewonden vielen en vijftien tenten in de as werden gelegd. Er is brand gesticht in de mobiele unit van Dokters van de Wereld Frankrijk, waarvan aangifte is gedaan. De dagelijkse spreekuren en het volgen en begeleiden van de meest kwetsbare bewoners gaat wel door.
In Duinkerken is ook een kamp waar 1500 mensen leven, het daar al lopende Dokters van de Wereld project, gaat gewoon door. Het kamp Teteghem is ontruimd in november.
Duitsland
Geschat wordt dat er tussen oktober en december 2015 zeker 800.000 mensen asiel aan hebben gevraagd in Duitsland. Ongeveer 200 mensen passeren dagelijks het busstation in München onderweg naar een andere bestemming in Duitsland of Scandinavië. Dokters van de Wereld Duitsland voorziet deze mensen van medische basiszorg en ondersteuning.
Ook in Hamburg arriveren dagelijks veel mensen. In de kliniek “Migrantenmedizin Westend” kunnen vluchtelingen terecht voor algemene, gynaecologische en kinderzorg. Hier zagen we een toename van het aantal zwangere vrouwen, voor hen heeft Dokters van de Wereld Duitsland een spreekuur opgezet. De nieuwe asielwet die per 1 november inging maakt het gemakkelijker om asielzoekers uit te zetten, wanneer het asielverzoek is geweigerd. Mensen uit de landen Albanië, Macedonië en Kosovo krijgen geen asielstatus en hebben daarom na zes maanden geen toegang meer tot gezondheidszorg. Met alle gevolgen van dien.
Veel mensen hebben problemen met hun luchtwegen. Ook griep, hoofdpijn en verkoudheid komt veel voor. Ze hebben daarnaast klachten op het vlak van spijsvertering, maar ook huidproblemen, wonden die verzorgd moeten worden en slaapmoeilijkheden. Mensen hebben behoefte aan informatie over hun reis, hebben droge en warme kleding nodig, maar ook onderdak, psychische ondersteuning en hulp bij vertalingen.