Dokters van de Wereld strijdt voor het recht op toegang tot zorg voor kwetsbare groepen in binnen- en buitenland. Het strijden enhet benadrukken dat iedereen recht heeft op gezondheidszorg bewogen Paul Meijs (links op de foto) in 2014 om in de rol van voorzitter te stappen. Nu, 3,5 jaar later geeft hij het stokje door aan Ton Teunissen (rechts op de foto).
In actie
Op donderdag 11 januari 2018 namen we feestelijk afscheid en gaf Paul een vlammend betoog. Hij benadrukte vooral het belang om als mens en als lid van Dokters van de Wereld te blijven strijden voor toegang tot zorg. De afgelopen jaren heeft Paul zich hard gemaakt om nieuw leven in de vereniging te blazen, en de rol van leden binnen de vereniging weer op de kaart te zetten. Meedenken, meedoen en in actie komen is nodig als we verschil willen maken voor de groepen voor wie wij ons inzetten. Ook heeft Paul zich de afgelopen jaren ingezet voor een hechtere samenwerking met het Médecins du Monde netwerk. Zodat we onze krachten beter kunnen bundelen op het gebied van hulpprogramma’s, lobby en campagnes.
Mooie jaren
We kijken terug op mooie jaren. En als lid van de vereniging zal Paul zeker nog van zich laten horen. Zijn inzet voor een rechtvaardige wereld stopt hier niet. Ton Teunissen, arts maatschappij en gezondheid, heeft op de Algemene Ledenvergadering van 9 november 2017 de functie van voorzitter overgenomen. Met zijn achtergrond en ervaring zijn we er van overtuigd dat we met Ton een goede opvolger hebben gevonden. Een nieuwe voorzitter die met evenveel energie Dokters van de Wereld zal ondersteunen in haar ambities en plannen.
Het afscheidsbetoog van Paul Meijs geeft stof tot nadenken en doet een duidelijk beroep op ons allen. Het benadrukt dat we met stilzitten geen bewegen krijgen in het behalen van goede en toegankelijke zorg voor iedereen.
"Beste mede-leden van DvdW en zij die zo meteen mede-lid gaan worden,
Bij mijn afscheid als voorzitter wil ik met jullie als gewoon lid stilstaan bij wie we zijn en wat we kunnen doen in lijn met onze missie. De kern van die missie is dat we: Een wereldwijde beweging zijn die strijdt voor toegang tot zorg voor iedereen. Een korte frase maar een belangrijke leidraad voor ons handelen. Laat ik beginnen met onze taak: zorgen dat iedereen toegang tot zorg heeft.
Iedereen
Dat zijn vooral die mensen die de toegang tot zorg zelf niet kunnen bewerkstelligen. We maken een onderscheid tussen zij die onwetend zijn en zij die de toegang ontzegd wordt door machten buiten hun bereik. De onwetenden zijn het makkelijkst te bedienen door ze wegwijs te maken. Maar voor de groep, die de zorg willens en weten onthouden wordt, moet je strijden.
Strijden
Daarmee bedoelen we met vreedzame middelen tegen de gevestigde orde in gaan. Dat betekent dat we oplossingen moeten aandragen, overtuigen, mobiliseren, allianties vormen en vooral knokken tegen de gevestigde belangen. Het is vaak een zaak van de lange adem maar ook een zaak van het juiste moment aangrijpen. Dat is het moeilijkste element van onze missie. Maar uiteindelijk wel het meest effectieve.
We willen strijden door een beweging te zijn. En zoals het woord het al zegt: bewegen is niet stilstaan.
Beweging
Het zijn de leden die de boel in beweging moeten brengen. Zij kennen de problemen en zien de kansen. Zij zijn bereid te vechten voor de realisatie van onze missie. Zelf initiatief nemen en mensen zoeken die met je meedoen. Alleen al daarom hebben we veel leden nodig. Veel en veel meer dan we nu hebben. We hebben invloed (lees macht) nodig. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd.
Wereldwijd
Binnen Médecins dus Monde Internationaal is de laatste drie jaar grote vooruitgang geboekt op het gebied van samenwerken. Het gaat langzaam, maar het proces is m.i. niet meer te stoppen. Ik verwacht dat eind 2018 de basis gelegd is voor een internationaal bestuur met een internationale agenda zodat we samen kunnen strijden met vele dokters van de wereld aan een rechtvaardiger wereld en met name de toegang tot zorg voor iedereen.
Zit niet stil. Word en blijf lid van DvdW.”
Paul Meijs