Op Wereld Aids Dag staan we erbij stil dat toegang tot zorg niet altijd vanzelfsprekend is voor mensen die kwetsbaar zijn voor hiv en aids. In dit bericht kun je lezen wat we in Nederland én vanuit Nederland doen in de strijd tegen hiv.

Hiv-testen in Nederland

In Nederland kunnen ongedocumenteerde mensen terecht bij onze spreekuren voor seksuele en reproductieve gezondheidszorg. Deze groep heeft vaak noodgedwongen of onder dwang veel meer wisselend seksueel contact wat hen kwetsbaar maakt besmet te raken met hiv. Bij ons kunnen ze zich laten testen en kunnen ze condooms krijgen. Sinds deze maand gaan we het hele land door met een speciale Zorgbus voor seksuele en reproductieve zorg, zodat we met name nog meer vrouwen kunnen bereiken. Vandaag tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks 2022 in Utrecht vertellen onze collega’s meer over ons werk in Nederland.

Hiv-zorg in Oekraïne

In Oekraïne leven 260.000 mensen met hiv. Door de oorlog kampen de klinieken en ziekenhuizen waar zij normaal terecht kunnen met grote tekorten aan allerlei materialen. Ook zijn veel mensen door de oorlog extra kwetsbaar geworden voor hiv en aids. In gebieden die tot recent onder Russische controle stonden, was hiv-zorg bijvoorbeeld absoluut niet mogelijk en hebben behandelingen stilgestaan. Ook kunnen mensen te maken hebben gekregen met (seksueel) geweld en moesten velen vluchten. Een van de gevolgen hiervan is helaas dat meer mensen drugs gebruiken en/of in de prostitutie werken, maar dit niet (meer) veilig kunnen doen, wat deze mensen kwetsbaar maakt voor hiv en aids.

Kwetsbare groepen mensen

Dokters van de Wereld werkt samen met het Aidsfonds en Aids Foundation East-West (AFEW) om zorg mogelijk te maken voor al deze mensen. Zo verzorgen we konvooien met medicijnen, medische hulpmiddelen zoals katheters of verbanden, en preventieve middelen zoals hiv-testen. Met deze producten kunnen de lokale klinieken en ziekenhuizen weer hoognodige zorg leveren aan kwetsbare groepen mensen.

Meehelpen?

Voor onze Zorgbussen zoeken we vaak medische vrijwilligers en chauffeurs/hosts. Bekijk hier de actuele vacatures. Klik hier als je ons werk wilt steunen.