Adriaan Terwindt is medisch programmamedewerker bij Dokters van de Wereld. Onlangs sprak hij tijdens ons psychosociale spreekuur Yani, een 39 jarige man uit Irak. Yani had last van stemmen in het hoofd.

Adriaan: “Yani is een vriendelijke man, een beer van een vent. Ruim tien jaar geleden gevlucht voor de oorlog en onrust in Irak. Na een tijdelijke vergunning van vijf jaar is zijn status niet verlengd. Of dat is hij in ieder geval door omstandigheden vergeten te regelen. Hoe het precies zit is mij nog niet duidelijk geworden. Hij zat vervolgens in de bed, bad, brood-opvang. Dit gaf hem weer enige stabiliteit die oh zó noodzakelijk is voor Yani. Helaas kwam hij dáárvoor ook niet meer in aanmerking nadat bekend werd dat hij een zwart bijbaantje had (elke ochtend heel vroeg het terras buitenzetten van een bekend Amsterdams café). Het bleek funest voor hem…"

Gevaarlijke opdrachten

"Yani is namelijk al jaren bekend met de diagnose schizofrenie, met de juiste medicatie zijn de stemmen in zijn hoofd en de angsten die daarbij horen heel goed onder controle. Zonder medicatie geven deze stemmen hem opdrachten om zichzelf of anderen wat aan te doen. Al twee keer eerder is hij op de IC beland nadat hij geen weerstand meer kon bieden aan de dwingende stemmen. Ook zijn er incidenten op straat en in de opvang geweest. De noodzakelijke medicatie werd altijd verstrekt door de GGD."

Stress & slaapproblemen

"Nadat hij op straat kwam te staan en zij hem bij de wekelijkse controle en medicatie weer de straat op stuurden, had hij het gevoel in de steek gelaten te worden. Uit woede en machteloosheid wilde hij een statement maken… “Ik zal ze hebben dacht Yani! Ik stóp acuut met mijn pillen”. Door de stress en slaapproblemen niet goed overziend wat de gevolgen hiervan zouden kunnen zijn. Onlangs sprak ik Yani in de Zorgbus. De stemmen waren in alle hevigheid terug! Dit maakte hem heel angstig. Doodsbang zichzelf of anderen iets aan te doen, dat wilde hij namelijk absoluut niet! De overvolle opvang waar hij nu tijdelijk verbleef maakte hem ook heel onrustig… Dan is hij eigenlijk liever op straat, daar kan hij rust vinden in het park. Na interventie op het psychologisch spreekuur van Dokters van de wereld, hebben we zijn vertrouwen kunnen winnen. Inmiddels neemt Yani zijn pillen weer en komt hij wekelijks naar ons spreekuur. Het gaat gelukkig steeds beter!”