Om 17.00 uur op 15 oktober start de campagne AmsterDak! met een event. Aanleiding is dat in Amsterdam sinds 1 oktober ongeveer 200 migranten op straat staan. Ongedocumenteerde migranten, van minderjarige jongens uit Eritrea tot moeders met kinderen uit Nigeria. AmsterDak! is een platform van burgers van Amsterdam samen met hulporganisaties zoals het Wereldhuis, ASKV, Artikel 8EVRM, Vrouwen tegen uitzetting en Amsterdam City Rights. Zij geloven in de gastvrijheid van Amsterdammers en zoeken de hulp van mensen met een groot hart, gezond verstand en wat ruimte over.

Koude nachten buiten

Ook Dokters van de Wereld signaleert de schrijnende problematiek en draagt daarom het initiatief een warm hart toe. Onze Zorgbus ging wekelijks langs bij de locaties waar mensen tot 1 oktober verbleven. Onder hen zijn veel medisch kwetsbare mensen. Daarnaast maakt het slapen op straat iedereen kwetsbaar. We maken ons zorgen om deze mensen nu zij op straat staan. Hoe moeten zij de winter doorkomen? 

Lisette, medisch vrijwilliger op de Zorgbus, werkte eerder in de vluchtelingenkampen in Griekenland, maar ziet ook in Nederland de misère. “In februari dit jaar zag ik jonge jongens op mijn spreekuur die de koude nachten op bankjes doorbrachten. Ook als ze griep met koorts hadden. Dat dit nu weer dreigt te gebeuren, vind ik heel moeilijk. Ze hebben al zoveel meegemaakt, in het land waaruit ze vluchtten en onderweg. Dat ze nu ook weer in de kou op bankjes moeten slapen, versterkt hun trauma alleen maar. Daar maak ik mij erg veel zorgen om. Je zou juist de problemen voor moeten zijn, en het niet zover moeten laten komen als in de kampen in Griekenland gebeurt. Daar zag ik enorm veel mensen met ernstige psychische problemen. Velen raakten het contact met de werkelijkheid kwijt doordat ze na alles wat ze al hadden meegemaakt, ook nog in ellendige leefomstandigheden moesten zien te overleven.”

Wie heeft er nog een kamer over? Wie kent een bedrijfspand met een aardige eigenaar? Welke organisatie heeft een zaal leegstaan? Bekende en onbekende Amsterdammers brainstormen hierover tijdens de aftrap van AmsterDak! Ook de vluchtelingen zelf zijn aanwezig. Net als in Brussel, Barcelona en Berlijn stappen Amsterdamse particulieren naar voren om hen op te vangen.