Het leven in Zuid-Soedan is ongelooflijk zwaar. Het land gaat al ruim zes jaar gebukt onder oorlog. Veel mensen leven in een constante staat van onzekerheid en dat heeft grote gevolgen voor hun gezondheid: geestelijk en fysiek. De nood is hoog. Door het oorlogsgeweld stijgt het aantal vluchtelingen en intern ontheemden in het gebied. 

Posttraumatische stress

Vooral vrouwen en kinderen lopen gevaar. Door gebrek aan medische zorg tijdens de zwangerschap, maar ook door huiselijk geweld, verkrachting of ontvoering. In 2020 hadden meer dan 170.000 van de ontheemden behoefte aan psychische en medische hulp na seksueel geweld. Ook het verlies van een thuis, geliefden en aanhoudende stress eisen geestelijk hun tol. Bijna 60 procent van de Zuid-Soedanezen had in 2020 psychische problemen.

Het internationale netwerk van Dokters van de Wereld, Médecins du Monde, is al jaren actief in het Afrikaanse land. We helpen met psychische zorg op negen locaties in de provincie Bor en twee in de provincies Duk en Twic East en bieden hulp aan zwangere vrouwen en kinderen. Ook rijden er twee mobiele klinieken rond.

Psychische zorg en psychosociale ondersteuning is essentieel vanwege het hoge aantal getraumatiseerde mensen in het land. Er is echter een schrijnend tekort aan psychiaters.

Een van de weinige ziekenhuizen in het land met een afdeling geestelijke gezondheidszorg is het Bar State Hospital in de staat Jonglei. De hulpverleners van dat ziekenhuis bieden psychosociale ondersteuning in de community en geestelijke gezondheidszorg in de kliniek. “Deze afdeling is onmisbaar. Mensen uit meerdere provincies komen hier voor behandeling”, vertelt John Diing, clinical officer voor MdM in het ziekenhuis. “Jonglei is oorlogsgebied. Veel mensen lijden aan posttraumatische stress. We zien ontzettend veel gevallen van depressie, psychoses, agressie. Suïcide komt veel voor, en pogingen daartoe. Drugsverslaving is ook een groot probleem.”

Mobiele klinieken

Dokters van de Wereld ondersteunt de klinieken en ziekenhuizen in bovengenoemde provincies met onder meer on-the-job-training van zorgverleners, voorlichting en counseling. Seksueel en seksegebonden geweld krijgt daarbij extra aandacht. Daarbij hebben we met het Bor State Hospital een hotline opgezet voor geestelijke gezondheid en post-traumatische stress. Zo kan ook ondersteuning worden geboden in afgelegen gebieden en binnen de COVID-19-beperkingen.

Ook de twee mobiele klinieken van MdM zijn uitermate belangrijk. Daarmee is het mogelijk om kwetsbare mensen in afgelegen gebieden te bereiken die te zwak zijn om naar een ziekenhuis te komen. “We zien veel gevallen van malaria, de darminfectie Giardia, luchtweginfecties”, vertelt een van de hulpverleners die in de mobiele klinieken werkt. “De leprapatiënten zijn het meest kwetsbaar. Dat zijn oudere mensen van 70/80 jaar oud. Er is geen geld om hen te verzorgen en medicatie te geven.” Die verzorging bestaat ook uit bijvoorbeeld toiletten voor deze mensen. “Er zijn hier geen sanitaire voorzieningen, mensen moeten nu een heel stuk lopen naar de jungle om hun behoefte te doen. Daar zijn deze kwetsbare mensen niet toe in staat.”

Psychosociale hulp is er vrijwel niet. Zuid-Soedan, een land waar mensen zijn blootgesteld aan decennia van onbeschrijfelijk geweld, hongersnood en bittere armoede, heeft maar een handjevol psychiaters. Gelukkig werpen onze samenwerkingen met lokale partners op het gebied van basisgezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg en seksueel en seksegebonden geweld hun vruchten af. Het is een klein lichtpuntje in deze donkere tijden voor het land.

Donatie

Steun  ons
wereldwijde  werk

Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Onze missie is om ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd! Doe jij mee met onze strijd?