Onze geschiedenis
Ben je benieuwd hoe Dokters van de Wereld is ontstaan en wat we sindsdien hebben gedaan? Je leest het hier.
Zo begon het
Voor het ontstaan van Dokters van de Wereld moeten we terug naar 1978. Een boot met 2564 Vietnamese vluchtelingen drijft rond in de Chinese Zee. De vluchtelingen zijn nergens welkom en worden bedreigd door honger en epidemieën. Een groep artsen, onderzoekers en journalisten schiet te hulp. Ze vertrekken op een hospitaalschip om de vluchtelingen te helpen en verslag te doen van de situatie.
Een van de artsen aan boord van het schip is Bernard Kouchner. Samen met een aantal andere Franse artsen richt hij in 1980 Médicins du Monde op. Eerder zetten diezelfde artsen zich al in voor Médecins Sans Frontières, Artsen zonder Grenzen. Maar met hun nieuwe organisatie willen ze, naast medische hulp bieden, aandacht vragen voor mensenrechtenschendingen.
Van Afghanistan tot Zuid-Afrika
In de jaren 80 komt de organisatie op verschillende plekken in actie. Voor het eerst in Afghanistan, waar oorlog heerst en de toestand van de gezondheidszorg kritiek is. Meer dan 100 artsen van Médecins du Monde helpen met het opzetten van vaccinatiecampagnes en het opleiden van verpleegkundigen in Afghanistan.
Na Afghanistan schiet Médecins du Monde te hulp in El Salvador, tijdens een guerrilla-oorlog. In Brazilië, waar de inheemse Yanomami lijden onder uitbraken van tuberculose en de mazelen. In Zuid-Afrika, waar politieke gevangenen geen toegang hebben tot medische hulp. En in Cambodja, na het verwoestende regime van Pol Pot.
Steeds meer projecten in méér landen
Médecins du Monde groeit enorm in de jaren 90: er worden meer dan 70 projecten opgezet in 50 verschillende landen. De organisatie helpt slachtoffers van oorlogsgeweld bij conflicten in onder meer Rwanda, Kosovo, Tsjetsjenië en Oost-Zaïre.
Een van de grootste acties is tijdens de Bosnische burgeroorlog. Médecins du Monde organiseert daar onder andere het eerste konvooi dat medische hulpmiddelen naar het belegerde Sarajevo brengt. Ook start de organisatie een campagne om de Servische detentiekampen en misdaden tegen de mensheid aan de kaak te stellen.
Dokters van de Wereld start in Nederland
In een zoektocht naar meer vrijwilligers en fondsen, wordt in 1997 de Nederlandse tak van Médecins du Monde opgericht: Dokters van de Wereld Nederland. De eerste Nederlandse artsen vertrekken in 1999 naar de Kosovo-oorlog. Niet lang daarna wordt duidelijk dat ook in Nederland mensen hulp nodig hebben.
Eerste Nederlandse projecten
In 2003 lanceren we onze eerste Nederlandse projecten: Medoc, zorg voor mensen zonder verblijfspapieren, en een gezondheidsproject voor Roma en Sinti in Nederland. In 2004 sturen we artsen naar Indonesië, naar de door de tsunami getroffen gebieden. En in 2010 bieden we hulp na de verwoestende aardbeving in Haïti. In de jaren daarna steunen we acties in onder meer Irak, Jemen, Syrië, de Democratische Republiek Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan.
Zorgbussen gaan rijden
Al jaren biedt Dokters van de Wereld wekelijkse medische spreekuren aan voor ongedocumenteerde mensen in Amsterdam. Daarmee bereiken we lang niet iedereen die hulp nodig heeft. Met de start van onze Zorgbussen houden we nu ook spreekuren in Den Haag en Rotterdam en kunnen we uitrukken bij acute noodsituaties. Ook bieden we psychosociale spreekuren aan in onze Zorgbus.
Mondzorgkaravaan gaat van start
De Mondzorgkaravaan gaat van start. Met een Mondzorgbus rijden wij het hele land door. In de mobiele tandartspraktijk voert een vrijwillige tandarts noodbehandelingen uit. Lokale organisaties zoals voedselbanken selecteren mensen met ernstige gebitsproblemen, die de tandarts niet kunnen betalen.
Gendergerelateerd geweld
Dokters van de Wereld maakt zich ook sterk voor het onder de aandacht brengen van seksueel en gendergerelateerd geweld. In 2020 starten wij het project 'Reach Out', waarmee we de noodzakelijke hulpverlening voor vluchtelingen en migranten die in aanraking zijn gekomen met seksueel en gendergerelateerd geweld verbeteren. Eind 2022 starten we een nieuw project rond dit onderwerp: 'Samen', waarin we samenwerken met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).
Overbruggingshulp
Tienduizenden mensen wachten in Nederland op een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dokters van de Wereld pleit voor overbruggingshulp voor al die mensen op de wachtlijst. Ondertussen bieden onze vrijwilligers deze overbruggingshulp aan mensen in een zeer kwetsbare positie.
Oorlog in Oekraïne
Toen de eerste Oekraïense vluchtelingen in Nederland aankwamen, kregen zij op veel plekken niet de zorg die zij nodig hadden. Direct kwamen wij in actie en organiseerden spreekuren met onze Zorgbus. Ook werd Dokters van de Wereld partner van Giro555 om medische noodhulp te verlenen in Oekraïne. Zo vertrekken vanuit Nederland konvooien met medicijnen en preventiemiddelen voor mensen met hiv en hoogrisicogroepen.
Zorgbus voor seksuele gezondheid
Dokters van de Wereld heeft een nieuwe Zorgbus. Deze bus is speciaal omgebouwd om seksuele en reproductieve zorg te verlenen aan vrouwen in een kwetsbare positie. Zo kunnen ongedocumenteerde vrouwen bij onze vrijwillige artsen terecht voor vrijwel alle vormen van anticonceptie, soatests en uitstrijkjes.
Opening Medische Post in Amsterdam
Uit nood opent Dokters van de Wereld begin 2023 een Medische Post in Amsterdam. Deze huisartsenpraktijk is bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben maar die niet terechtkunnen bij een huisarts. Dat is met name het geval bij ongedocumenteerde- en dakloze mensen. Veel huisartsen zijn onbekend met de doelgroep, niet op de hoogte dat ook deze mensen recht hebben op zorg of zijn door het landelijke huisartsentekort dusdanig overbelast dat mensen zonder papieren of huis alsnog verstoken blijven van zorg.
Nu en in de toekomst
Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd. Je hebt net gelezen hoe we die missie tot nu toe hebben nagestreefd. En we blijven strijden. Voor mensen zonder toegang tot de zorg, in Nederland én in het buitenland. Dit is wat we doen, nu en in de toekomst. Wil jij onderdeel deel zijn van die toekomst? Steun ons of word vrijwilliger.