Hoe Médecin du Monde Griekenland tegen meer dan COVID-19 moet vechten

GRIEKENLAND – Volgens de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis is het momenteel oorlog. De strijd wordt niet alleen geleverd tegen het virus COVID-19, maar op alle fronten waar Griekenland al moest watertrappelen. 50.000 vluchtelingen zitten vast in overvolle kampen, geweld laait steeds verder op tegen de bewoners en hulpverleners, de recessie wordt alleen maar erger en het land heeft relatief gezien (op Italië na) de meeste ouderen te beschermen. Hoe pakken de inmiddels oververmoeide vrijwilligers van Médecin du Monde Griekenland (MdMG) dit aan? Nog belangrijker: wat kunnen wij doen?

Nu de Griekse gezondheidszorg door de extreme bezuinigingen naar aanleiding van de recessie (en onder druk van de EU) maar 5.2 bedden per 100.000 mensen kan bieden (vergeleken met de 29.2 bedden in Duitsland), vormt deze pandemie ongekende bedreiging voor het land. Toch heeft Griekenland vooralsnog, geheel onverwacht het dodental weten te beperken. Maar hoe lang blijft dat nog zo voor de kwetsbare groepen? De maatregelen die sinds 23 maart zijn getroffen houden onder andere in dat de vluchtelingenkampen nauwelijks hulp kunnen ontvangen van hulpverleners. Daarnaast mag geen bewoner de kampen verlaten. Sterker nog: de lokale bevolking verhindert actief dat zowel de vluchtelingen (die geen kant op kunnen) als de hulpverleners (die overuren draaien) de kampen verlaten of binnengaan. De tegenstanders van de vluchtelingen gaan zelfs over op aanvallen.

MdMG staat voor de uitdaging om met een onderbemand team en onvoldoende financiële steun vluchtelingen van de nodige zorg te voorzien, aangezien de kampen broeiplekken zijn voor het virus. Hoe kunnen de bewoners daar aan social distancing doen, wanneer zij met ongeveer 40.000 mensen in kampen leven met een capaciteit voor 6000?

© Info Migrants

De vluchtelingen zijn zich pijnlijk bewust van het gevaar dat het virus vormt in de overvolle kampen. Zij protesteren en eisen verplaatsing zodat ze de mogelijkheid krijgen om zichzelf en hun naasten te beschermen. Ze pleiten voor dezelfde behandeling als de rest van de bevolking met leuzen als: ‘ongelijke behandeling tijdens deze pandemie staat gelijk aan een doodvonnis’ en ‘rechtvaardigheid voor allen, anders wordt het de dood voor allen’. De wanhoop van de bewoners is schrijnend, aangezien er blijkbaar op hen geschoten wordt door politie, wanneer zij de helse kampen proberen te verlaten. De kampen vormen eerder een val dan een toevlucht.

De vrijwilligers van MdMG lijken een groter hart dan mogelijk te hebben: niet alleen zetten zij zich structureel in voor de rechten van de vluchtelingen in Griekenland; zij houden ook de kwetsbare ouderen in de gaten door het lanceren van ‘online companionship’ en verrichten uitreikende zorg om niet alleen met bijna 8000 daklozen, maar ook met de ruim 300.000 tellende Roma bevolking in contact te blijven.

Hulp is hard nodig om al deze kwetsbare groepen dat geven waar zij recht op hebben: zorg en aandacht zoals wij dat voor elk mens eisen, waar iemand ook vandaan komt. Door hier te doneren kun jij MdM Griekenland helpen om boven water te blijven, zodat zij en hun levensreddende hulp in Griekenland niet ten onder gaan.