YEMEN CAN’T WAIT

YEMEN CAN’T WAIT

Verschillende internationale beroemdheden waaronder zangeres Annie Lennox (Eurythmics) en acteur Charles Dance (Game of Thrones) vragen via de campagne #YEMENCANTWAIT aandacht voor Jemen. Ze vragen de internationale gemeenschap te stoppen met de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De campagnefilm is gebaseerd op de documentaire ‘Yemen: kids and the war’ van de Jemenitische filmmaakster Khadija Al-Salami. Deze documentaire gaat over het verhaal van Alanoud, 4 jaar, waarvan de ouders, twee broers en oom in 2017 om het leven kwamen bij een luchtaanval op een dorpje vlakbij de hoofdstad van Jemen, Sanaa.

De campagne #YEMENCANTWAIT is een initiatief van 8 Jemenitische en internationale organisaties, waaronder Dokters van de Wereld, Oxfam en Warchild. Deze organisaties voeren al jaren campagne voor de bescherming van de levens van burgers in Jemen.

Stop de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten

De aanvallen op de burgerbevolking, zoals te zien in de film, werden uitgevoerd door alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen. Als het gevolg van deze aanvallen stierven in vier jaar tijd meer dan 12.000 burgers. Daarnaast wordt geschat dat sinds 2015 67% van hen om het leven kwam als het gevolg van de luchtaanvallen die uitgevoerd werden door de militaire coalitie. Deze coalitie wordt geleid door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ondanks dat bewezen is dat bij deze illegale aanval gebruik wordt gemaakt van militair materieel dat afkomstig is uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en dat er mogelijk ook materieel wordt gebruikt dat afkomstig is uit Frankrijk, blijven Emmanuel Macron, Donald Trump en Boris Johnson de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten toestaan.

Acteur Charles Dance: “Ik daag iedereen uit naar de woorden van de jonge Alanoud te luisteren, met in je achterhoofd dat er Britse en Amerikaanse wapens worden gebruikt in dit verschrikkelijke conflict. Ik weet zeker dat het onmogelijk is daar geen vreselijk gevoel bij te krijgen. We hadden nog duizend soortgelijke verhalen kunnen vertellen. Het is onze plicht ervoor te zorgen dat de levens van kinderen als Alanoud niet verwoest worden door materieel dat in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of de Verenigde Staten is gemaakt.”

OVER DE OORLOG IN JEMEN

De oorlog in Jemen begon in 2014 en escaleerde in 2015. De oorlog zette de troepen loyaal aan president Hadi, die sinds 2015 gesteund worden door een coalitie die wordt geleid door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, op tegen de groep van Ansar Allah (bekend als de Houthi’s). De oorlog is de oorzaak van een van de grootste humanitaire crisissen ter wereld, met 24 miljoen mensen die afhankelijk zijn van hulp uit het buitenland. Volgens gegevens afkomstig van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties kwamen sinds 2015 233.000 mensen om. 100.000 van hen kwamen om het leven door gevechten, de anderen door een gebrek aan toegang tot voedsel, gezondheidszorg en infrastructuur.

HELP ONS OM LEVENS TE REDDEN

Steun ons wereldwijde werk

Doneer nu!

Deel dit artikel

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917