Gisteren trof een raket het Al Ahli Arab-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook – een van de belangrijkste ziekenhuizen in de regio. Honderden kwetsbare mensen kwamen om het leven: patiënten, zorgpersoneel en ontheemde gezinnen die in het ziekenhuis juist een toevluchtsoord zochten. Dokters van de Wereld veroordeelt met klem deze aanval en eist een onafhankelijk onderzoek, zodat daders ter verantwoording worden geroepen.

Grote schending

Het ziekenhuis was een van de ziekenhuizen die geëvacueerd moest worden van het Israëlische leger: een onmogelijke opgave gezien de zeer onveilige situatie, de kritieke toestand van veel patiënten, het gebrek aan ambulances, personeel en een tekort aan alternatieve schuilplaatsen voor gevluchte mensen.

Dokters van de Wereld – sinds 1994 actief in Gaza en de Westelijke Jordaanoever – veroordeelt deze aanval op een zorginstelling met klem. Er moet een eerlijk en onafhankelijk onderzoek worden uitgevoerd om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor deze aanval, die een grote schending is van het humanitair oorlogsrecht.

De aanval op het Al Ahli Arab-ziekenhuis benadrukt de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren, de ongehinderde toegang van humanitaire hulp tot Gaza en de onvoorwaardelijke bescherming van burgers, gezondheidsinfrastructuur en medisch personeel.

Ongekende omvang

Sinds de geweldsescalatie rapporteerde de Wereldgezondheidsorganisatie al meer dan 115 aanvallen op medische faciliteiten. De aanval op het Al Ahli Arab-ziekenhuis is echter van ongekende omvang. Daarom roept Dokters van de Wereld alle staten en de internationale gemeenschap op om maximale druk uit te oefenen op de betrokken partijen om zo een einde te maken aan het escalerende geweld en de enorme humanitaire gevolgen.

Alle partijen moeten het internationaal humanitair recht respecteren en burgers, gezondheidsmedewerkers en de humanitaire toegang beschermen. Essentiële hulp, met name medische hulpgoederen en brandstof, moet dringend de Gazastrook bereiken zodat ziekenhuizen, gezondheidscentra, ambulances en apotheken kunnen blijven functioneren. Zij hebben steeds minder toegang tot stroom en kampen met tekorten aan medische voorraden, waardoor de levens van honderden burgers in gevaar zijn.

Noot van de redactie: de geplaatste foto heeft geen relatie met het getroffen ziekenhuis.