Een nieuwe Operatie Glimlachmissie in Tanzania is gestart. De komende twee weken gaat ons team weer aan de slag in het Haydom Lutheran Hospital. Hopelijk met net zulke resultaten als de missie van afgelopen zomer. Medisch coördinator Joop de Vries vertelt over Vailet. Een vrouw die een ander leven kreeg door een operatie.

Joop: “Vailet Kenesi, een vrouw van 27 jaar, kwam vorig jaar op de polikliniek van het Haydom Lutheran hospital. Dokters van de Wereld voert in dit ziekenhuis al sinds 2015 plastisch chirurgische missies uit. Tijdens onze vorige missie in oktober 2018 was Vailet aan haar rechterhand geopereerd. Ze had twee jaar daarvoor enorme brandwonden opgelopen aan haar gezicht, lichaam en beide handen. Deze zomer hebben we haar linkerhand geopereerd.

Vailet vertelde me het volgende verhaal: ‘Onze familie had een bedrijfje waar we reserveonderdelen en benzine verkochten. Ik stond in de winkel en was bezig de benzine over te gooien in kleine tankjes toen ik opeens een enorme klap hoorde, vlammen zag en in paniek naar buiten rende. Ik viel op de grond en door de shock kan ik me vanaf dat moment niet veel meer herinneren. De winkel stond in een mum van tijd in lichte laaie en er viel niets meer te redden. Later hoorde ik dat de buurman emmers water over mij had gegooid en zich over mijn kind, dat buiten aan t spelen was, had ontfermd.’

‘Toen ik bijkwam schreeuwde ik ’t uit van de pijn. Mijn moeder was inmiddels gewaarschuwd en stond me bij. Een passerende motor stopte en bracht me naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik pijnstilling en werden m’n brandwonden verbonden. Ik bleef een maand in het ziekenhuis en thuis werden m’n handen nog lange tijd door een zuster van de plaatselijke gezondheidspost verzorgd. Toen bleek dat mijn handen krommer werden en ik ze steeds minder kon gebruiken, raakte ik in paniek. Ik kon me niet meer zelf wassen, aankleden, laat staan voor mijn kind zorgen. Ik was volkomen afhankelijk van mijn moeder, die op zoek moest naar een baantje nu de winkel afgebrand was. Van de zuster hoorde ik dat Dokters van de Wereld zou komen en brandwonden kon opereren. Iemand had de flyer gezien en mij erop attent gemaakt.’

‘Ik ben vorig jaar aan m’n rechterhand geopereerd en het heeft m’n leven echt veranderd. Het voelt nog steeds of ik dit heb gedroomd. Ik kan mijn rechterhand nu weer gebruiken en kan mezelf redden. Ik kook zelfs weer voor mijn kind en mijn moeder. Dit jaar is m’n linkerhand geopereerd en het ziet er nu al goed uit. Ik ben zo blij dat ik gekomen ben want mijn moeder is oud, en mijn vrienden zie ik niet meer omdat ze bang voor me zijn. Wel heb ik nog veel verdriet omdat mijn kind op school wordt gepest omdat mijn gezicht er zo anders uitziet door de brandwonden. Maar gelukkig kan ik nu weer zelf voor mijn kind zorgen.’”