Van 18 tot en met 25 november is het 'European Testing Week': een jaarlijkse Europese campagne die de bewustwording over hiv- en het testen op hiv wil bevorderen. Doel van deze week is om mensen aan te moedigen zich te laten testen om zo een vroegtijdige diagnose van behandeling van hiv te bevorderen. Tijdens deze week biedt Dokters van de Wereld kosteloos hiv-testen aan op onze spreekuren.

Vroege diagnose essentieel

Veel van de mensen die Dokters van de Wereld ziet ervaren een drempel om zich te laten testen op- of zorg te ontvangen rond soa’s en hiv. Deze drempels kunnen taalbarrières zijn, onvoldoende kennis over het Nederlandse zorgstelsel en een beperkte toegang tot hiv-testen. Vaak spelen ook stigma en schaamte rond seksuele gezondheid een rol. Daarnaast spelen er ook primaire problemen die prioriteit krijgen, zoals het vinden van onderdak of werk.

In Nederland zijn naar schatting 1400 mensen met hiv die hun hiv-status niet kennen. Daarnaast komen ongeveer 49% van de mensen met hiv in Nederland te laat in zorg. Om die reden biedt Dokters van de Wereld het hele jaar voorlichting en informatie aan over seksuele gezondheid. Dit gebeurt in één op één-consulten, maar ook in groepsvoorlichtingen. Waar het kan verwijzen wij zoveel mogelijk naar de lokale GGD voor een consult, testen en vaccinaties, maar waar nodig bieden wij ook zelf testen aan. Dit kan een uitgebreide soa/hiv-test zijn of een hiv snel-test, waarbij de client binnen twintig minuten de uitslag weet. Vroeg testen en het stellen van een diagnose is essentieel om hiv en de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Tijdens de European Testing Week biedt Dokters van de Wereld van 18 tot en met 25 november kosteloos hiv-testen aan op de Zorgbus, Medische Post of een van onze speciale spreekuren rond Seksuele en Reproductieve Gezondheidszorg. Ook geven we in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen extra voorlichtingen, waarmee we nóg meer bewustzijn creëren rondom hiv en soa’s, hiv- en soatesten normaliseren en de detectie en behandelingen van hiv willen verhogen. Ook bieden we mensen toegang tot informatie en testen rondom seksuele gezondheid. Want iedereen heeft recht op een gezond en positief seksleven.