Ernstige obstakels en aanvallen brengen de hulpverlening in de bezette Palestijnse gebieden steeds meer in gevaar. Dit blijkt uit een alarmerend rapport dat we vandaag publiceren. Het rapport over de periode oktober 2023 – september 2024 toont hoe Israëlische acties niet alleen de levens van onze hulpverleners in gevaar brengen, maar ook de toegang tot essentiële zorg voor de Palestijnse bevolking drastisch beperken. 

Humanitaire ramp in Gaza

De humanitaire situatie in Gaza is nijpend. Israëlische luchtaanvallen en grondoperaties hebben niet alleen de burgerbevolking getroffen, maar hinderen ook humanitaire organisaties ernstig in hun werk. De Israëlische blokkade van Gaza heeft de toegang van hulpverleners sinds oktober 2023 vrijwel onmogelijk gemaakt. Humanitaire hulp wordt routinematig tegengehouden of vertraagd, met enorme gevolgen voor de gezondheidszorg in het gebied. Slechts vier van onze vrachtwagens met medische en humanitaire goederen zijn het afgelopen jaar in Gaza toegelaten. Deze leveringen werden maandenlang opgehouden aan grensposten, wat heeft geleid tot ernstige tekorten aan medicijnen, voedsel en hygiënische producten.

Aanvallen op hulpverleners en infrastructuur

De omstandigheden waarin onze collega's werken zijn levensgevaarlijk. Sinds oktober 2023 kwamen circa 300 humanitaire hulpverleners in Gaza om het leven, meer dan in enig ander conflictjaar wereldwijd. Ook een van onze collega's werd dodelijk geraakt bij een bombardement door het Israëlische leger. Onze hulpoperaties zijn tot drie keer toe gedwongen verplaatst en medische faciliteiten werden geraakt door Israëlische aanvallen, zelfs in gebieden die door Israël zelf als ‘humanitaire zones’ waren aangemerkt. Uit het rapport blijkt dat zeker 92% van onze hulpverleners herhaaldelijk gedwongen werd te vluchten door de Israëlische militaire acties. Ook zijn de meeste medewerkers het afgelopen jaar één of meerdere familieleden verloren.

Belangrijke cijfers uit het rapport:

  • Zeker 300 humanitaire hulpverleners in Gaza kwamen door geweld om het leven.
  • 92% van onze medewerkers raakte zelf ontheemd. De meesten moesten meerdere keren vluchten.
  • Zeker 70% van onze medewerkers verloren hun huis door aanvallen.
  • Slechts 4 vrachtwagens met hulpgoederen van Dokters van de Wereld kwamen het afgelopen jaar Gaza binnen.
  • Veel van onze medewerkers liepen longinfecties, Hepatitis A, huidziekten en voedselvergiftigingen op die niet behandeld kunnen worden, door het tekort aan schoon water, medicijnen en voedsel.

Huis in brand gestoken

Eén van onze projectmedewerkers in Gaza omschrijft zijn situatie: ‘Het afgelopen jaar is haast niet te verwerken. Mijn huis werd door het Israëlische leger in brand gestoken. Ik woon nu met mijn gezin op een heel onveilige plek. Mijn jongere broer, die een handicap heeft, kan niet langer de medische zorg krijgen die hij nodig heeft. Mijn gezin en ik kunnen geen contact krijgen met vrienden of familie. We kunnen niet op één plek blijven: al vijf keer hebben we gedwongen moeten vluchten vanwege de gedwongen Israëlische ontruimingsbevelen.’

Ook op de Westelijke Jordaanoever worden onze teams ernstig gehinderd in hun werk. Sinds oktober 2023 zijn hulpverleners drastisch beperkt in hun bewegingen, vooral door de uitbreiding van Israëlische controleposten en militaire infrastructuur. De toename van aanvallen door kolonisten en militaire invallen door het Israëlische leger maken het werk van humanitaire organisaties in de regio nog gevaarlijker. Hierdoor zijn Palestijnse gemeenschappen die hulp nodig hebben steeds moeilijker te bereiken.

Humanitaire crisis en oproep tot actie

Wij maken ons ernstige zorgen over zowel de veiligheid van de Palestijnse bevolking als ons eigen personeel.

‘De bevindingen in ons rapport wijzen op mogelijke schendingen van het internationaal humanitair recht,’ zegt onze directeur Jasper Kuipers. ‘De staat Israël is als bezettende macht verplicht de veiligheid van burgers en hulpverleners te waarborgen en te zorgen voor voldoende voedsel, medische voorraden, onderdak en andere basisvoorzieningen in het bezette gebied. Niet alleen komen ze deze verplichting niet na, ze belemmeren ook actief het levensreddende werk van humanitaire organisaties. Dit leidt tot een verslechtering van de gezondheidszorg, met toename van ziekten en sterfgevallen tot gevolg.’

Daarom roepen wij de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op de partijen die betrokken zijn bij het conflict en vraagt om een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, volledige en onbelemmerde humanitaire toegang, en respect voor het internationaal humanitair recht in de gehele bezette Palestijnse gebieden.

Bekijk het rapport

Noodhulp

Geef  voor  Gaza

Sinds de escalatie van het conflict is onze hulpverlening zwaar getroffen. Ondanks de verschrikkelijke situatie verleent ons team er nog altijd hulp. Ook sturen wij medische apparatuur naar Gaza, waar een schreeuwend tekort aan is. Daar kan jij bij helpen!