Deze week opende Dokters van de Wereld een nieuw Zorgcafé in de Tijdelijke Gemeentelijke Opvanglocatie (TGO) in Nijmegen. Dit is een belangrijke stap in het bieden van laagdrempelige gezondheidszorg en voorlichting aan de 400 vluchtelingen die hier wachten op hun asielprocedure.

Een eerste rustpunt

De opening van het Zorgcafé volgt na een samenwerking die Dokters van de Wereld eerder dit jaar had op de crisisnoodopvang in Nijmegen, die voor de zomer werd opgeheven. Nu de gemeente Nijmegen opnieuw een opvanglocatie heeft geopend om het tekort aan opvangplekken in Nederland te verlichten, heeft Dokters van de Wereld besloten om ook hier actief te zijn. ‘We zijn blij dat we ons ook hier weer kunnen inzetten om te assisteren bij zorgvragen van de bewoners die hier worden gehuisvest’, vertelt regiocoördinator Marten Hoogsteder.

Op de TGO-locatie in Nijmegen verblijven 400 vluchtelingen die in afwachting zijn van hun registratie en asielaanvraag. Marten: ‘Voor velen van hen is dit hun eerste rustpunt na een lange en zware reis naar Nederland. De bewoners kampen vaak met diverse gezondheidsklachten en spreken meestal de Nederlandse taal niet. Hierdoor is het essentieel om deze mensen laagdrempelig toegang tot zorg te bieden en hen te begeleiden in hun gezondheidsvragen.’

Spreekuren en voorlichtingen

Het Zorgcafé biedt wekelijks een inloopspreekuur waar de bewoners van de opvanglocatie terechtkunnen met hun zorgvragen. Medische vrijwilligers van Dokters van de Wereld geleiden mensen naar de juiste zorg, bieden psychosociale ondersteuning en geven informatie over het Nederlandse zorgsysteem. Daarnaast worden er voorlichtingen gegeven over verschillende zorggerelateerde thema’s. De eerste voorlichting, die deze week werd gegeven, ging over veilig zwemmen in de rivier en het voorkomen van huidkanker.

Deze voorlichtingen zijn van groot belang: veel bewoners zijn niet bekend met de risico’s die zij lopen in hun nieuwe omgeving. De informatie wordt door vrijwilligers simultaan in verschillende talen gegeven, zodat alle bewoners deze kunnen begrijpen en toepassen.

Psychosociale steun

Naast het wekelijkse inloopspreekuur en de voorlichtingen, hoopt Dokters van de Wereld in de toekomst ook steungroepen en METS-groepen (een methode voor persoonlijk herstel bij psychische problematiek) op te zetten op deze locatie. ‘Deze groepen zijn bedoeld om de bewoners meer zelfredzaam en daadkrachtig te maken en om hen een gevoel van waardering en gemeenschap te bieden.’

Van groot belang

De Tijdelijke Gemeentelijke Opvanglocatie in Nijmegen is pas twee maanden open en vangt niet alleen nieuwe vluchtelingen op, maar ook 200 mensen die eerder in de crisisnoodopvang zaten en al meer dan anderhalf jaar wachten op hun asielprocedure. Het is daarom van groot belang dat de bewoners van deze locatie toegang hebben tot de juiste zorg en begeleiding.

Dokters van de Wereld Nederland zet zich in om deze kwetsbare groep te ondersteunen en te zorgen dat zij de zorg krijgen die ze nodig hebben. ‘Met het Zorgcafé hopen we een verschil te maken in het leven van deze mensen en hen te helpen om gezond en veilig te blijven terwijl ze wachten op hun asielprocedure.’

Steun de Zorgcafés

Wil je de Zorgcafés van Dokters van de Wereld steunen? Draag dan bij met een (periodieke) gift. Met jouw hulp kunnen we medische en psychosociale hulp blijven bieden aan kwetsbare groepen.

Doneren

Steun  ons  werk

Ieder mens moet naar de tandarts of dokter kunnen. Helaas is dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Dokters van de Wereld staat voor hen klaar, in Nederland en wereldwijd. Wil jij helpen? Met jouw donatie maken we samen het verschil!