Begin maart openden we ons tweede Zorgcafé in Amsterdam. In het AZC (Asielzoekerscentrum) in Amsterdam Nieuw West gaan onze medische vrijwilligers en tolken aan de slag met het bieden van medische en psychosociale hulp aan nieuwkomers.
Gekleurde muren in vrolijk turquoise, geel en groen. Een bar van steigerhout waar je een dubbele espresso, latte en home made cake kunt bestellen. En meubilair dat niet zou misstaan in een hippe strandtent. 5, the Coffee Connect, waar wij Zorgcafé-spreekuren houden, heeft alles om mensen op hun gemak te laten voelen. Het Zorgcafé is een plek waar onder andere asielzoekers, statushouders en ongedocumenteerde migranten uitleg kunnen krijgen over onder andere gezondheid en het Nederlandse gezondheidssysteem. Maar ze krijgen hier ook begeleiding in het vinden van de juiste zorg voor lichamelijke of psychosociale problemen.
Eindelijk veilig
Wilma Meeus is een van de medische vrijwilligers in het Zorgcafé. Van origine is ze huisarts. Maar ze heeft de laatste dertig jaar voornamelijk in Afrikaanse landen gewerkt als beleidsontwikkelaar en planner in de public health sector. Sinds 2017 werkt ze als psychosociaal ondersteuner in het Zorgcafé. Wilma: “Mijn eerste dag in het Zorgcafé zal ik nooit vergeten. Ik zag hoe een familie uit Syria met elkaar werd herenigd, na jarenlang gescheiden te zijn geweest. Eindelijk waren ze weer samen en veilig. Veiligheid is ontzettend belangrijk, het draagt bij aan een goede gezondheid. Hier in het Zorgcafé probeer ik mensen ook een gevoel van veiligheid te bieden. Wij als psychosociaal ondersteuners zorgen er onder andere voor dat nieuwkomers in Nederland toegang kunnen krijgen tot de juiste gezondheidszorg. Daarnaast bieden we een luisterend oor en geven indien nodig uitleg over het gestarte behandelingsplan door de huisarts of het ziekenhuis.”
Extra aandacht
"Ik zie heel duidelijk hoe fijn mensen het vinden dat ze terecht kunnen in het Zorgcafé. In aanvulling op de huisarts die vaak maar tien minuten tijd heeft (als ze al bij een huisarts terecht kunnen), kunnen wij meer tijd nemen om iemands verhaal te horen maar ook om dingen uit te leggen. Heel belangrijk hierin is dat wij met tolken werken. Hierdoor kan een bezoeker precies zijn problemen uitleggen en zijn wij goed in staat om te begrijpen wat de problemen zijn. En kunnen we zo de behandelingsplannen in hun eigen taal uit te leggen. Bezoekers voelen zich door ons gezien en krijgen de aandacht die ze nodig hebben. Het fijne aan dit werk vind ik dat je het welzijn van mensen die veel ellende achter de rug hebben kunt verbeteren. Dat vind ik ontzettend belangrijk.”