Bij de Bijlmerramp kwamen de dochters van Junius om het leven. Dat trauma tekent sindsdien zijn leven. Hij wacht op een nieuwe traumabehandeling. In Nederland wachten tienduizenden mensen maanden en soms jaren op hun behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ondertussen verergeren hun klachten. Overbruggingshulp kan uitkomst bieden. Junius kan bijvoorbeeld terecht bij vrijwilliger Imke van Dokters van de Wereld.

Op 4 oktober 1992 ging Junius even naar buiten om zijn motor te verzetten. Dan hoort hij een enorme klap. Een Boeing 747 boort zich in zijn flat. Zijn vrouw wordt zwaar verbrand onder het puin vandaan gehaald. Na een lange nacht tussen hoop en vrees hoort Junius dat zijn dochters van 9 en 11 jaar de ramp niet hebben overleefd. “Ik weet wel dat het niet mijn schuld is, maar het is zo moeilijk om ermee om te gaan. Soms voelt het alsof ik beter dood kan zijn.”

De geur van brand

Zijn vrouw besluit na haar herstel terug te gaan naar haar familie op de Antillen. Junius blijft alleen achter. Hij raakt zijn baan kwijt, verliest zijn verblijfspapieren en belandt uiteindelijk in een opvanghuis. Nog elke dag worstelt Junius met zijn trauma: “De geur van de brand ruik ik altijd nog.” Junius wil niets liever dan dat ‘die dingen’ weggaan uit zijn hoofd. Daarom liep hij binnen bij Dokters van de Wereld, waar hij sindsdien gesprekken voert met Imke. In het dagelijks leven werkt zij als psycholoog bij een psychotraumacentrum. En in haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij Dokters van de Wereld en begeleidt ze mensen als Junius om de wachttijd tot de start van hun behandeling in de geestelijke gezondheidszorg door te komen. “Praten met Imke doet me goed”, vertelt Junius.

Psycho-educatie

Imke biedt Junius een luisterend oor en geeft hem psycho-educatie over de klachten die hij ervaart. Ze stimuleert hem om zijn angsten aan te gaan en dagelijkse activiteiten te blijven ondernemen. Ze geeft hem complimenten voor wat hij in de praktijk heeft gebracht: “Je hebt het goed gedaan, Junius. Je doet wat je kunt en je bent een doorzetter.”

Klachten verminderen

Het doet Imke goed te merken dat mensen als Junius zich open durven te stellen en dat hun klachten verminderen. “Het is fijn om de twinkeling in hun ogen te zien als ze aan de beurt zijn om weer samen te praten. Mensen vertellen me dat ze blij zijn dat er iemand is om naar hun verhaal te luisteren. Dat er iemand voor ze is.”

Inmiddels is de traumabehandeling van Junius gestart.

Dit is wat wij doen

Dokters van de Wereld pleit voor overbruggingshulp voor iedereen die wacht op een ggz-behandeling. In de praktijk zien we dat het voor (ongedocumenteerde) migranten nóg moeilijker is om in aanmerking te komen voor een behandeling in de ggz. Daarom houden we voor hen laagdrempelige psychosociale spreekuren in een aantal grote steden. Ook in onze Zorgcafés bieden onze vrijwilligers psychosociale ondersteuning. Zij kunnen vroegtijdig ernstige psychische problematiek signaleren en mensen op weg helpen in het complexe Nederlandse zorgsysteem.

Focussen op eigen kracht

Om de wachttijd tot aan een behandeling in de ggz te overbruggen gebruiken we bij Dokters van de Wereld onder meer de beproefde METS-methode. Bij deze methode ligt de focus niet op het trauma, maar op het (her)ontdekken van de eigen kracht en identiteit van de deelnemers. Onze medische vrijwilligers zijn opgeleid om deze methode te gebruiken. Dat doen we in éénopééngesprekken en groepsgewijs. METS staat voor Method for Empowerment of Trauma Survivors.

Uitgave ‘Even geduld a.u.b.’

Dokters van de Wereld lanceerde eind 2021 drie urgente en haalbare verbeterpunten voor het ggz-stelsel, waaronder de overbruggingshulp voor wachtenden. Om politiek en beleidsmakers te overtuigen van het belang van overbruggingshulp, hebben we de uitgave ‘Even geduld a.u.b.’ gemaakt. Hierin staan nog meer verhalen uit de praktijk zoals dat van Junius en Imke. Klik hier om de uitgave ‘Even geduld a.u.b.’ te lezen.

Help je mee?

Dokters van de Wereld pleit voor overbruggingshulp voor iedereen die moet wachten op een behandeling in de ggz. Ondertussen bieden we die aan mensen in een kwetsbare positie. Steun ons werk met een gift.

Word vrijwilliger

Binnen een aantal projecten bieden wij overbruggingshulp en helpen wij mensen op weg richting de ggz. Hiervoor zijn we op naar artsen, psychologen, psychiaters en ervaren sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam die zich vrijwillig willen inzetten. Klik hiervoor onze vrijwilligersvacatures.