Het is bijna 10:00 uur. Mijn laptop zoekt contact met een computer aan de andere kant van de wereld. Al snel verschijnt een lachend gezicht op het beeldscherm. Een heldere stem wenst me een goede morgen. Gelukt, we hebben verbinding. Joop de Vries, medisch coördinator bij Dokters van de Wereld is voor een missie van Operatie Glimlach naar Cambodja gevlogen. Joop loopt al wat jaartjes mee in het vak en heeft ondertussen veel gezien. De wereld is zo’n beetje haar tweede thuis geworden.
‘Van huis uit ben ik verpleegkundige en operatie-assistente. Ik ben nogal nieuwsgierig van aard en vind het fascinerend andere culturen te ontmoeten. Daarom heb ik, in aanvulling op mijn opleiding, trainingen in België, Engeland en Zwitserland gevolgd zodat ik ook bevoegd ben niet-chirurgische missies te leiden. Ik kom in landen met beperkte medische faciliteiten, vaak is er weinig of geen professionele hulp. De toewijding van de zorgverleners is hartverwarmend, ik leer veel en ben dankbaar dat ik mijn kennis en ervaring mag delen. Maar ik vergeet nooit dat ik ergens te gast ben.
Een paar jaar geleden zond een partnerorganisatie van Dokters van de Wereld me naar een dorpje in Sudan. Het gebied was al 20 jaar een oorlogszone en te gevaarlijk voor hulporganisaties om zich daar te vestigen. We hoorden verhalen dat vooral de vrouwen het zwaar hadden. Omdat in het dorp geen verloskundige aanwezig was, kwamen gecompliceerde bevallingen vaak voor en was het sterftecijfer onder pasgeboren baby’s hoog. Samen met mijn collega’s zouden we poolshoogte nemen. De route naar het dorp lag bezaaid met landmijnen, er was slechts één veilige zandweg die we konden gebruiken.
Na veel moeite kreeg ik toestemming van de stamoudsten om drie vrouwen te ontmoeten. Mijn tolk vertelde dat ik de allereerste buitenlander was die de vrouwen in het dorp mocht spreken. Een oma, moeder en jong meisje bevestigden de verhalen die we hadden gehoord. Een jaar na mijn bezoek werden de eerste vrouwen uit het dorp opgeleid tot verloskundige. Toen ik twee jaar later terugkeerde telde het dorp 40 vroedvrouwen.
Soortgelijke gebeurtenissen ervaar ik ook bij Dokters van de Wereld. Mijn eerste missie bracht me in 2011 naar Bangladesh. Daarnaast heb ik voor Operatie Glimlach in Sierra Leone en Tanzania gewerkt. Momenteel geven wij trainingen en verrichten we hoofd en hals chirurgie in Cambodja. Een mooie samenwerking tussen de lokale medici, het Nederlands team en mijn Duitse collega’s van Dokters van de wereld.
Deze missie is een beetje speciaal voor me. Het is namelijk de 70ste keer dat ik ben uitgezonden. Het geeft me een goed gevoel dat mijn nieuwgierige aard zoveel rijkdom heeft gegeven en opgebracht.’
Naam: Joop de Vries
Geboortedatum: 10 december 1948Geboorteplaats: Utrecht
Woonplaats: Amsterdam
Beroep: Medisch coördinator bij Dokters van de Wereld
Meisjesdroom: Balletdanseres