Naast de medische spreekuren met de Zorgbus bieden wij psychosociale spreekuren aan voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Voor deze consulten zijn wij volledig afhankelijk van de inzet van onze vrijwilligers. Hun werk bestaat onder meer uit het zoeken van een huisarts voor hun cliënten en het regelen van een doorverwijzing naar de GGZ. Dat is niet altijd even makkelijk, vertelt psycholoog Swaan Boers.

Swaan is sinds een jaar vrijwilliger bij Dokters van de Wereld. In het dagelijks leven werkt ze als forensisch psycholoog. Ze vertelt ons over haar werk voor Dokters van de Wereld. “Eens in de twee weken doe ik het psychosociale spreekuur voor ongedocumenteerden. Ik heb drie cliënten die ik al heel lang zie. Het is erg moeilijk om goede zorg voor hen te krijgen. Zo is het veel gedoe om een huisarts te vinden èn is het heel moeilijk om cliënten doorverwezen te krijgen naar de GGZ."

Wachtlijst

"Ik heb bijvoorbeeld een cliënt die nu al bijna tien maanden op de wachtlijst staat voor traumabehandeling. Dat is heel schrijnend. Hij heeft echt flinke trauma’s, maar wacht dus al heel lang." Voor deze cliënt heeft Swaan contact met ARQ. Dat is een instelling die gespecialiseerd is in traumabehandeling en interculturele psychologie. Door de coronacrisis is de wachtlijst flink langer geworden omdat er tijdelijk geen intakes waren. "Dat begint nu net weer een beetje op gang te komen", vertelt Swaan. "Het is wel heel fijn om met ARQ samen te werken hoor. Die wachtlijsten zijn een probleem in de hele GGZ."

Luisterend oor

Swaan heeft dus al vanaf begin dat ze bij DvdW werkt drie vaste cliënten. Dat is niet altijd het geval. Andere vrijwilligers zien steeds verschillende mensen op hun spreekuur. Hoe ziet een consult van Swaan eruit? "Een consult is normaal een half uur, maar ik plan mijn cliënten meestal voor een uur in, omdat er vaak veel aan de hand is. Ik geef geen therapie, maar wat ik wel doe zijn mindfulnessoefeningen om hen te helpen ontspannen, of bij slaapproblemen, Maar eigenlijk is het vooral een luisterend oor bieden."

Het vrijwilligerswerk kan behoorlijk intens en frustrerend zijn, vooral door de lange wachttijden en de heftige problemen die mensen hebben. "Maar ik heb ook cliënten waar het goed mee gaat. Die genoeg hebben aan de gesprekken met mij", vertelt Swaan. "Een cliënt vertelde me bijvoorbeeld dat ze eigenlijk niet meer doorverwezen hoeft te worden. Ze zei dat ze eigenlijk al voldoende heeft aan de ondersteunende gesprekken met mij. Dus die heb ik echt zien opknappen. Dat is wel heel fijn. Haar ga ik nu ook afmelden bij de wachtlijst."