In Gaza-stad zijn de kantoren van Dokters van de Wereld vernietigd in het conflict. Op het moment van de inslag waren er geen medewerkers of burgers binnen het gebouw. Wij veroordelen deze aanval met klem, die opnieuw een schending is van het internationaal humanitair recht. Schendingen die dagelijks plaatsvinden in Gaza.

Onverwachte aanval

Volgens ons team in Gaza werden onze kantoren een paar dagen geleden opzettelijk vernietigd door het Israëlische leger. Dokters van de Wereld werd van tevoren niet op de hoogte gebracht van de aanval, hoewel onze kantoren duidelijk herkenbaar zijn als die van een humanitaire organisatie. Ook was het adres doorgegeven aan de Israëlische instantie verantwoordelijk voor de coördinatie met humanitaire organisaties, zodat deze locaties nooit doelwit zouden zijn.

De vernieling van onze kantoren bewijst dat geen enkele plek in Gaza meer veilig is

Staakt-het-vuren

'Opnieuw zijn wij verontwaardigd over wat een flagrante schending van het internationaal humanitair recht lijkt te zijn', zegt Helena Ranchal - directeur internationale operaties bij Dokters van de Wereld. 'De vernietiging van onze kantoren bewijst des te meer dat geen enkele plek in Gaza meer veilig is. De gebouwen van humanitaire organisaties worden gesloopt, terwijl humanitaire hulp al ontoereikend is en er dagelijks burgers blijven sterven. Deze vernielingen zijn ook een manier om de organisatie van humanitaire hulp te beperken of zelfs te verhinderen.'

Sinds het begin van de oorlog is een collega-arts van Dokters van de Wereld gedood, en meerdere leden van zijn familie. Wij herhalen onze oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren; dit is de enige manier om deze humanitaire ramp een halt toe te roepen en burgers, medisch personeel en gezondheidsfaciliteiten te beschermen.