Terwijl het geweld in Gaza blijft escaleren, blijft Dokters van de Wereld zich onvermoeibaar inzetten voor de zwaar getroffen Palestijnse bevolking. Nu minder dan de helft van de ziekenhuizen nog (deels) operationeel is en 90% van Gaza is uitgeroepen tot ‘no-go zone’, is de zorg die wij bieden harder nodig dan ooit.

Drastisch verslechterd

Sinds de intensivering van het conflict in oktober 2023, dat tienduizenden levens heeft geëist, zijn de omstandigheden in Gaza drastisch verslechterd. Volgens de laatste cijfers kwamen meer dan 39.000 mensen om het leven. Ruim 90.000 mensen raakten gewond en 1,9 miljoen mensen raakten ontheemd. De toegang tot medische hulp wordt ondertussen ernstig belemmerd. Essentiële infrastructuur, zoals magazijnen en transportwegen, is vernietigd. Hierdoor is het voor hulporganisaties bijna onmogelijk geworden om hulpgoederen en personeel naar Gaza te brengen.

Ziekenhuizen buiten werking

De medische infrastructuur in Gaza is vrijwel ingestort; slechts 16 van de 36 ziekenhuizen functioneren nog gedeeltelijk, terwijl de helft van de primaire gezondheidscentra heeft moeten sluiten. De voortdurende Israëlische blokkade beperkt de toegang tot hulpverlening ernstig en leidt tot een tekort aan brandstof, medische voorraden en essentiële goederen. 

Aanvallen op hulpverleners

De voortdurende aanvallen op de zogenoemde 'humanitaire zones' vormen een directe bedreiging voor de hulpverlening in Gaza. In juli alleen al zijn 278 hulpverleners omgekomen. De medische voorzieningen die nog operatief zijn, worden zwaar belast door het stijgende aantal slachtoffers. Toch blijven wij vasthouden aan onze missie om gezondheidszorg te bieden, zelfs onder de meest gevaarlijke omstandigheden.

100.000 consulten

Het team van Médecins du Monde in Gaza bestaat momenteel uit 78 medewerkers, waarvan de meesten lokale Palestijnen zijn. Zij runnen 8 medische punten nabij de kampen voor ontheemde personen. Een negende punt opent binnenkort. De afgelopen maanden voerden zij bijna 100.000 medische consulten, variërend van spoedeisende hulp en basisgezondheidszorg tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning.

Onder extreem gevaarlijke omstandigheden blijven zij zich inzetten om de gezondheidszorg in Gaza overeind te houden. Nu minder dan de helft van de ziekenhuizen nog gedeeltelijk operationeel is en 90% van Gaza is uitgeroepen tot ‘no-go zone’, is de zorg die wij bieden cruciaal voor de getroffen bevolking.

Kinderen en moeders

Naast medische zorg bieden onze teams ook essentiële diensten op het gebied van mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning (MHPSS), met speciale aandacht voor kinderen en moeders, die vaak het zwaarst worden getroffen door het geweld. Zij ontvangen o.a. stressverlichtende activiteiten, psycho-educatie en begeleiding tijdens zwangerschappen en bevallingen.

Staakt-het-vuren

Om verdere verslechtering van de humanitaire crisis in Gaza te voorkomen, roepen wij de internationale gemeenschap op tot onmiddellijke actie. Een staakt-het-vuren is noodzakelijk om humanitaire hulp te kunnen blijven bieden en verdere escalatie van de volksgezondheidscrisis te voorkomen. Zonder directe toegang tot essentiële medische voorraden en vaccinaties dreigt een catastrofale uitbraak van ziekten zoals polio, die niet alleen Gaza, maar ook de bredere regio kan beïnvloeden.

Wil jij onze levensreddende missie in Gaza steunen?

Met jouw hulp kunnen we blijven voorzien in cruciale medische zorg en ondersteuning voor de mensen in Gaza, die dagelijks geconfronteerd worden met geweld, ontheemding en een ongekende humanitaire crisis. Elke donatie, groot of klein, maakt een verschil en helpt ons levens te redden.

Noodhulp

Geef  voor  Gaza

Sinds de escalatie van het conflict is onze hulpverlening zwaar getroffen. Ondanks de verschrikkelijke situatie verleent ons team er nog altijd hulp. Ook sturen wij medische apparatuur naar Gaza, waar een schreeuwend tekort aan is. Daar kan jij bij helpen!