Minister Schouten van Armoedebeleid wil dat de schooltandarts terugkeert, omdat bijna een op de vijf kinderen nooit naar de tandarts gaat. “Het kabinet pakt hiermee eindelijk een rol in het oplossen van de betaalbaarheidsproblemen rond mondzorg voor minima. Dat is echt een grote stap. Eerdere kabinetten wezen naar gemeenten”, zegt directeur Jasper Kuipers van Dokters van de Wereld. “Mondzorg is hard nodig voor deze kinderen, maar zeker zo urgent voor hun ouders en andere volwassenen. Zij blijven doorlopen met pijn en ontstekingen.”
Mondzorg wordt tot 18 jaar volledig vergoed. Toch gaan veel kinderen uit vooral arme gezinnen niet naar de tandarts. Hun ouders gaan ook niet de tandarts, omdat ‘ze bang zijn voor de rekening’, aldus Schouten. “Dat geldt voor anderhalf miljoen mensen in Nederland. Zij mijden de tandarts vanwege de kosten. Deze week kreeg een moeder in Tilburg een gratis behandeling tijdens onze Mondzorgkaravaan. Zij was het afgelopen jaar niet met haar kinderen naar de tandarts gegaan, omdat ze haar laatste tandartsrekening nog niet had afbetaald. Ze was bang dat de tandarts er iets over zou zeggen”, reageert Jasper Kuipers.
Mondzorg voor volwassenen vergoeden
Het is een goede stap om via de schooltandarts te zorgen dat meer kinderen in ieder geval een controle en poetsinstructies krijgen, maar de minister vergeet hun ouders, meent Jasper Kuipers. “We hopen dat het kabinet ook voor volwassenen haar rol gaat pakken, bijvoorbeeld met een noodfonds voor minima.” Wat Dokters van de Wereld betreft is de beste manier om kinderen naar de tandarts te krijgen ook mondzorg voor volwassen weer in het basispakket op te nemen. Mensen die de tandarts mijden vanwege de kosten, slaan controles, gebitsreiniging en behandelingen over. Kuipers: “Daardoor lopen veel mensen rond met ontstekingen en pijn, met soms ernstige gevolgschade aan het lichaam tot gevolg. Dit kan zelfs leiden tot chronische ziekte en orgaanuitval, met alle maatschappelijke gevolgen van dien.” Het Radboudumc becijferde eerder dat de economische gevolgschade van ontbrekende mondzorg de samenleving jaarlijks 3,1 miljard kost.
Erkenning van het probleem en een begin van een landelijke aanpak
Dokters van de Wereld is kritisch maar toch ook blij met de uitspraken van minister Schouten. “Het kabinet spreekt met één mond, dus wij zijn heel blij dat de betaalbaarheidsproblemen rond mondzorg eindelijk landelijk worden erkend. Tot voor kort zag het Rijk voor zichzelf geen enkele rol. Het vorige kabinet sprak van ‘gemeentelijk maatwerk’. Ondertussen groeit mondzorg gemeenten boven het hoofd.” Gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Dokters van de Wereld, voedselbanken en de tandartsen zelf vragen het Rijk al een tijd om een landelijke aanpak. Jasper Kuipers: “Nu Schouten met een plan voor de kinderen van minima is gekomen, kan het kabinet onmogelijk de ogen sluiten voor die anderhalf miljoen volwassenen die niet meer naar de tandarts gaan vanwege de kosten. Het liefst zien we dat mondzorg weer in het basispakket komt, maar een landelijk mondzorgfonds voor minima zou ook kunnen werken.”
Petitie en Mondzorgkaravaan
Dokter van de Wereld zet zich al jaren in voor een landelijke oplossing voor alle mensen in Nederland die geen mondzorg kunnen betalen. De mondzorg-petitie van de organisatie is inmiddels door meer dan 144.000 mensen getekend. Daarnaast trekt Dokters van de Wereld door het hele land met de Mondzorgkaravaan. In een mobiele tandartspraktijk voert een vrijwillige tandarts gratis noodbehandelingen uit bij bijvoorbeeld klanten van een voedselbank. In gemeenten waar de Mondzorgkaravaan langskomt, zet Dokters van de Wereld netwerken met tandartsen en mondhygiënisten op, die ook pro deo willen werken.