De mondzorgcampagne Kiezen voor Elkaar van Dokters van de Wereld is genomineerd als ‘Preventieproject van het Jaar’. Vrijdag wordt in een verkiezing tijdens de Landelijke Dag voor de Preventieassistent de winnaar bekend gemaakt.

Het recht op zorg is vastgelegd in internationale en nationale wet- en regelgeving. Toch zijn er in Nederland ruim 500.000 mensen die niet naar de tandarts kunnen gaan, omdat zij de kosten niet kunnen betalen. Zo ontstond ons project ‘Kiezen voor Elkaar’: met steun van de Postcode Loterij rijdt Dokters van de Wereld met een tandartsbus door Nederland om kwetsbare mensen te helpen met mondzorg. Inmiddels zijn 820 behandelingen uitgevoerd bij mensen die door financiële, praktische of taalbarrières geen toegang hebben tot mondzorg.

Deze behandelingen zijn natuurlijk maar een druppel op de gloeiende plaat, daarom proberen wij via lobby te bereiken dat iederéén naar de tandarts kan. We zijn een petitie gestart die we in het voorjaar willen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Ter gelegenheid van de Landelijke Dag voor de Preventieassistent (10 januari), wordt er een symposium over preventieve mondzorg in Ede georganiseerd. Dan zal de winnaar van de titel Preventieproject van het Jaar 2020 bekend gemaakt wordt. Ook zal Caroline van Wingaarden, projectleider, de Mondzorgcampagne toelichten namens Dokters van de Wereld.

Als jij ook vindt dat Mondzorg toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen, ongeacht iemands inkomen, afkomst of leeftijd, steun onze campagne!