MONDZORG IN HET BASISPAKKET

Zo’n anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben geen geld om naar de tandarts te gaan. Dat komt omdat je je voor mondzorg óf extra moet verzekeren, of de tandarts of mondhygiënist uit eigen zak moet betalen. Daardoor kan een ontstoken kies of tandvlees uitgroeien tot een enorm probleem; niet alleen voor iemands gezondheid maar ook voor de maatschappij. Samen met Prodent zetten wij ons in om goede mondzorg beschikbaar te maken voor iedereen in Nederland.

Dokters van de Wereld vindt mondzorg geen luxe, maar een basisrecht. Daarom willen wij dat mondzorg terugkomt in het basispakket van de zorgverzekering. Jij ook?

Geen geld voor de tandarts: hoe kan dat?

Vroeger zat tandartszorg in het basispakket van de zorgverzekering. Sinds begin jaren negentig moet je je als volwassene óf extra verzekeren voor mondzorg, óf de tandarts en mondhygiënist uit eigen zak betalen. Nu al hebben bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland daar het geld niet voor en door de coronacrisis loopt dat aantal verder op.

Grote gevolgen voor de gezondheid

Wie zijn ontstoken kies of tandvlees niet laat behandelen, kan rotte tanden, bloedend tandvlees of heftige pijn krijgen. Of erger, want ontstekingen in de mond kunnen ook tot andere ziektes leiden, zoals hart- en vaatziekten. Ook problemen met eten of slecht slapen als gevolg van de pijn komen veel voor. Bovendien schamen mensen met een slecht gebit zich daar vaak voor, waardoor ze in een sociaal isolement raken. Soms verliezen ze hun baan en wie werkloos is, heeft vanwege zijn slechte gebit minder kans om werk te vinden.

Ook economische schade

Mondziektes treffen niet alleen de patiënt, maar ook de maatschappij. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat het productiviteitsverlies (dat zijn de indirecte kosten) door tandziekten in Nederland wordt geschat op 3 miljard euro per jaar. Dat komt omdat mensen met tandziekten vaker ziek zijn en dus minder of helemaal niet meer kunnen werken. Alleen al de economische schade als gevolg van ziekteverzuim en uitkeringskosten is dus groot.

Richard (33)

Ik durfde niet meer onder de mensen te komen

“Ik heb jarenlang gewerkt als beroepsmilitair, maar door bezuinigingen bij Defensie raakte ik mijn baan kwijt. Ik werd depressief en bouwde langzaam maar zeker steeds meer schulden op bij mijn tandarts en zorgverzekeraar. Uiteindelijk raakte ik ook mijn huis kwijt. Ik had altijd een goed gebit, maar toen ik dakloos was had ik zelfs geen geld voor een tube tandpasta; laat staan voor de tandarts. Door de stress ben ik een keer flauwgevallen waardoor een voortand afbrak. Het zag er niet uit. Ik durfde niet meer onder de mensen te komen, puur uit schaamte voor mijn slechte gebit. Uiteindelijk ben ik bij een tandarts terechtgekomen met wie jullie samenwerken. Het kostte een stuk of 8 behandelingen, maar nu heb ik weer een gaaf gebit. Ook heb ik inmiddels weer een eigen woning en ben ik begonnen met de opleiding voor personal trainer. Ik ben mijn eigen visitekaartje dus het is belangrijk dat ik er goed uitzie.”
Bekijk hier het verhaal van Richard.

Linda (51)

Vermagerd door mijn slecht passende kunstgebit

“Ik heb altijd in de thuiszorg gewerkt en met mijn 2 zonen in een eengezinswoning gewoond. Maar door gezondheidsproblemen van mijn jongste zoon raakte ik uiteindelijk mijn baan en huis kwijt en kwam ik in de opvang terecht. Vanwege de grote problemen met mijn gebit en de vele ontstekingen in mijn mond, kreeg ik een kunstgebit aangemeten- maar dat heeft nooit goed gepast. Het was veel te groot, waardoor ik amper kon eten. Ik vermagerde en moest mijn hand voor mijn mond houden als ik sprak, omdat ik anders mijn gebit zou uitspugen. Via de hulpverlening ben ik bij een straattandarts terechtgekomen en die heeft me voorzien van een passend gebit. Nu kan ik weer normaal eten en daardoor ben ik ook weer wat aangekomen. Het gaat een stuk beter met me. Ik wil graag weer in de zorg gaan werken, het liefste met mensen met een beperking.“
Bekijk hier het verhaal van Linda.

Klaas (54)

Door mijn slechte ondergebit kwam ik niet meer aan werk

“Ik had vroeger al een slecht gebit. Jaren geleden besloot ik daarom mijn bovengebit te laten vervangen door een prothese. Geld voor herstel van mijn ondergebit had ik helaas niet meer. Daardoor lukte het niet meer om werk te vinden in de horeca. Ik raakte in financiële problemen en kreeg schulden. Via het wijkteam van de gemeente ben ik aangemeld voor de mondzorgbus van Dokters van de Wereld. De tandarts vertelde me dat ik aan een noodbehandeling niet genoeg had en adviseerde me om mijn resterende tanden en kiezen te laten trekken en een volledig nieuw kunstgebit aan te laten meten. Sindsdien ben ik veel vrijer geworden en durf ik ook weer te lachen. Ik zit goed in mijn vel en zie niet meer op tegen sollicitaties. Helaas is het vanwege corona nu lastig om in de horeca aan de slag te gaan, maar mijn slechte gebit is geen belemmering meer.”
Bekijk hier het verhaal van Klaas.

Wat doet Dokters van de Wereld?

Mobiele tandartspraktijk

Vanaf 23 februari 2021 trekt de Mondzorgkaravaan weer door het land. Elke maand voert onze mobiele straattandarts in een andere provincie noodbehandelingen uit aan vooraf geselecteerde patiënten. Dit zijn vaak mensen met schulden, ongedocumenteerden en/of migranten. We werken daarvoor samen met lokale partnerorganisaties zoals de schuldhulpverlening en het maatschappelijk werk. Tegelijkertijd geven onze vrijwilligers voorlichting over hoe je tandbederf voorkomt. De Mondzorgkaravaan is in 2019-2020 voor het eerst uitgerukt. Toen hebben we met steun van de Postcode Loterij bijna 1000 gratis behandelingen uitgevoerd. Dit jaar kunnen wij dankzij de financiële steun van Prodent opnieuw honderden mensen helpen.

Mondzorg in het basispakket

Dokters van de Wereld wil dat mondzorg terugkomt in het basispakket van de zorgverzekering. Daarmee voorkom je dat eenvoudige tandproblemen uitgroeien tot complexe gezondheidsschade. Alleen al het productiviteitsverlies door tandziekten in Nederland wordt geschat op 3 miljard euro per jaar (Radboudumc), terwijl opname van mondzorg voor volwassenen in het basispakket volgens het CPB tussen de 1,2 en 1,9 miljard euro kosten. Mondzorg opnemen in het basispakket is dus voor iedereen voordeliger. Daarom zijn wij een petitie gestart en voeren we de politieke druk op.

Straattandartsen samenbrengen

In meer dan 10 steden in Nederland zijn er al tandartsen die zich belangeloos inzetten voor mensen met tandproblemen die geen toegang hebben tot reguliere mondzorg, omdat ze dat niet kunnen betalen of bijvoorbeeld geen verblijfsstatus hebben. Straattandarts Landman is er daar een van. Wij werken nauw met haar samen en zij zal ook de noodbehandelingen uitvoeren in onze mobiele tandartspraktijk. Dokters van de Wereld zet zich in om deze tandartsnetwerken, zogeheten Friendly Networks, uit te breiden om zo door het hele land patiënten toegang tot mondzorg te geven. Wij vinden zo’n netwerk belangrijk, maar alleen als noodoplossing. De enige echte structurele oplossing is dat iedereen, ongeacht financiële situatie, status en achtergrond, toegang heeft tot mondzorg.

Samenwerking met Prodent

Prodent biedt financiële steun aan Dokters van de Wereld zodat ons groeiende netwerk van (straat)tandartsen zoveel mogelijk mensen met acute mondzorgproblemen kan helpen. Daarnaast verstrekt Prodent mondverzorgingsproducten, zoals tandenborstels en tandpasta, die wij gebruiken om poetsvoorlichting te geven. Met dit preventieprogramma helpen wij mondproblemen voorkomen. Het is onze gezamenlijke ambitie om goede mondzorg toegankelijk te maken voor iedereen in Nederland. Daarnaast willen we de bewustwording rond goede mondzorg vergroten. Prodent vergroot de aandacht voor het mondzorgprobleem door middel van deze samenwerking en besteedt hier een grote landelijke mediacampagne aan. Samen met Prodent willen we een glimlach geven aan hen die dit het hardst nodig hebben, want elke glimlach telt!

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917