Geen geld voor de tandarts: hoe kan dat?
Vroeger zat tandartszorg in het basispakket van de zorgverzekering. Sinds begin jaren negentig moet je je als volwassene óf extra verzekeren voor mondzorg, óf de tandarts en mondhygiënist uit eigen zak betalen. Nu al hebben bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland daar het geld niet voor en door de coronacrisis loopt dat aantal verder op.
Grote gevolgen voor de gezondheid
Wie zijn ontstoken kies of tandvlees niet laat behandelen, kan rotte tanden, bloedend tandvlees of heftige pijn krijgen. Of erger, want ontstekingen in de mond kunnen ook tot andere ziektes leiden, zoals hart- en vaatziekten. Ook problemen met eten of slecht slapen als gevolg van de pijn komen veel voor. Bovendien schamen mensen met een slecht gebit zich daar vaak voor, waardoor ze in een sociaal isolement raken. Soms verliezen ze hun baan en wie werkloos is, heeft vanwege zijn slechte gebit minder kans om werk te vinden.
Ook economische schade
Mondziektes treffen niet alleen de patiënt, maar ook de maatschappij. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat het productiviteitsverlies (dat zijn de indirecte kosten) door tandziekten in Nederland wordt geschat op 3 miljard euro per jaar. Dat komt omdat mensen met tandziekten vaker ziek zijn en dus minder of helemaal niet meer kunnen werken. Alleen al de economische schade als gevolg van ziekteverzuim en uitkeringskosten is dus groot.