Mozambique werd dit voorjaar getroffen door de ergste cycloon in de geschiedenis van Zuidelijk Afrika. Ruim 600 mensen kwamen om, 600 duizend raakten alles kwijt. In de opvangkampen werden zij daarna geconfronteerd met malaria, cholera en honger. Dokters van de Wereld kwam meteen in actie.
De verwoestingen na de cycloon waren enorm en de gevolgen zijn nog steeds merkbaar. De overlevenden hebben land, huizen, gewassen en vee verloren. Beira, de tweede stad van Mozambique, met een bevolking van ongeveer 500.000 inwoners, werd voor bijna 90% verwoest. Meer dan 50 gezondheidscentra en ziekenhuizen zijn verwoest. Gewonden en zieken moesten daarom verspreid over 122 noodopvangplaatsen worden opgevangen.
Dokters van de Wereld heeft direct na de ramp medische hulp geboden, vooral in Beira en omgeving. In de kampen John Segredo, Otcha Otcha en Muda Mufo hebben wij al meer dan 5000 consulten uitgevoerd. Met een verontrustende uitkomst: Van de onderzochte mensen bleek een vijfde malaria hebben. Tegen cholera is een noodvaccinatiecampagne gelanceerd. Door de inzet van de overheid en internationale organisaties werden de eerste dag al 30.000 mensen gevaccineerd; uiteindelijk moet dit oplopen tot 800.000 mensen in heel Mozambique.
Ook voorlichting over gezondheid en het voorkomen van besmetting zijn een belangrijk onderdeel van ons werk. Met zeven bijeenkomsten bereikte Dokters van de Wereld bijna tweeduizend mensen, die deze informatie ook weer door kunnen geven.
Langere termijn
Maar ook op langere termijn moeten er voorzieningen zijn om de gezondheidzorg op peil te houden. Meteen na de ramp hebben we ons geconcentreerd op het opzetten van basale medische voorzieningen en het leveren van medicijnen. In de tweede fase is er vooral behoefte aan vaststellen en bestrijden van ziekten als malaria, hiv en tuberculose. Maar ook is zorg rondom de geboorte en kindergeneeskunde een prioriteit. Daarnaast werken we aan een systeem dat infectieziekten kan detecteren en vroege behandeling en preventie mogelijk maakt.
In de komende drie maanden zullen we medische zorg en gezondheidszorg verlenen aan 10.000 mensen in de regio Beira. Dokters van de Wereld heeft 6.500 kilo aan medische apparatuur, benodigdheden en materialen verzonden, waaronder medicijnen, materialen voor de preventie en behandeling van cholera, kits voor de behandeling van malaria, enz. Daarnaast hebben we waterzuiveringsapparatuur en sanitaire voorzieningen verzonden, evenals tenten om het verwoeste gezondheidscentrum te ondersteunen. Na drie maanden is het herstel in volle gang, maar we zijn er nog niet.
Dokters van de Wereld is al 19 jaar in Mozambique aanwezig en is daarom goed bekend met de lokale omstandigheden, met goed geïnformeerde en ervaren medewerkers. Voor de mensen in de getroffen gebieden is het gevaar echter nog niet geweken.