Update uit Mozambique: onze teams zijn ter plaatse, onze apparatuur en medicijnen zijn onderweg vanuit Spanje.

Tijdens de nacht van 14 op 15 maart werd Mozambique getroffen door de Idai-cycloon. Volgens de regering is dit de grootste natuurramp die het land ooit heeft meegemaakt. "De ziekenhuizen zijn niet meer in orde of bestaan ​​niet meer."

Dokters van de Wereld vreest voor een epidemie van cholera of tyfus vanwege het gebrek aan drinkwater. "Daarnaast moeten we ook voorzichtig zijn met het risico van malaria als gevolg van de verspreiding van muggen", vertelt Stéphane Heymans, operationeel directeur van Dokters van de Wereld. Het noodteam van Dokters van de Wereld, samengesteld uit artsen, logistieke medewerkers en apothekers zijn aangekomen in Maputo en zijn op weg naar Beira. Een vliegtuig van Médecins du Monde vertrekt morgen vanuit Parijs met uitrusting." Deze uitrusting omvat 10.000 eerste hulp kits (bedden, tenten, medische apparatuur, en meer). Een voorraad van 25 essentiële medicijnen (paracetamol, antibiotica), Cholera-kits, muskietennetten, opblaasbare watertanks en tenten die kunnen dienen als noodhospitaal," legt Heymans uit.

Een ander team van vrijwillige apothekers van Dokters van de Wereld gaat mee met de humanitaire hulpmissie van het Internationaal Comité van Het Rode Kruis: "In dit soort situaties is wederzijdse hulp van cruciaal belang", zegt Stéphane Heymans, "Onze apothekers zullen de coördinatie van de apotheek overnemen en daarom de hulpverleners van het Rode Kruis ondersteunen." Bovendien werkt Dokters van de Wereld in nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid voor de coördinatie van humanitaire hulp. Tot op heden wordt het aantal doden geschat op 430. Dit aantal kan oplopen tot 1.000. 110.000 mensen zijn momenteel in kampen. "De opkomst van dergelijke natuurrampen zal de komende jaren waarschijnlijk toenemen. Deze cycloon is een ander bewijs dat het dringend is, een krachtige klimaatwetgeving ", besluit Stéphane Heymans.