Na een forse uitbraak van het mpox-virus in Congo, riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze maand de internationale noodsituatie uit. Als belangrijkste medische hulporganisatie in de zwaarst getroffen regio, werkt Dokters van de Wereld hard aan het indammen van de epidemie. ‘Onze expertise is cruciaal.’
In Congo circuleren al meer dan tien jaar mpox-virussen, ook bekend als het apenpokkenvirus. De nieuwe variant is echter besmettelijker en gevaarlijker dan vorige varianten. Volgens de WHO raakten dit jaar al meer dan 15.600 mensen in Congo besmet met het virus. Ook vielen meer dan 537 mensen doden, aanzienlijk meer dan een jaar eerder. Het virus dook ook op in omringende landen.
Rapid response
Dokters van de Wereld is al meer dan 20 jaar actief in de Democratische Republiek Congo, met diverse medische zorgprojecten. Sinds april bouwt Dokters van de Wereld met een rapid response team aan het indammen van de epidemie. Hierbij bieden we zowel medische hulp als preventie. De afgelopen maanden gaven we al aan ruim 70.000 mensen preventieve voorlichting over het beperken van het besmettingsrisico van de ziekte. Hierbij kunnen we bouwen op onze eerder opgedane expertise tijdens de uitbraken van Ebola en COVID.
Wie het mpox-virus (virologen gebruiken ook de Engelse naam monkeypox) oploopt, heeft in het begin last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen verschijnen er vlekken op de huid. Deze huiduitslag gaat over in blaasjes, die na een paar weken van de huid vallen.
Solide ervaring
Net als Ebola en COVID is het mpox-virus een ziekte die (mede) van dier op mens wordt overgedragen. Vanuit dit gegeven werd in 2022 het One Health- project gestart. Met drie organisaties werkt Dokters van de Wereld samen met de bevolking aan het voorkomen en indammen van ziekteoverdracht van dier naar mens. Dit doen we volgens een holistische aanpak waarbij zowel aandacht is voor mens, dier als lokale ecosystemen.
Opleiding en capaciteitsopbouw
Ook werken we aan opleiding en educatie van medisch personeel. Tussen april en juli 2024 werden 65 gezondheidswerkers en 13 voorzitters van gezondheidscomités opgeleid. In totaal gaven we 70.000 mensen voorlichting over het beperken van de besmettingsrisico’s. Omdat seksuele contacten een hoog besmettingsrisico met zich meebrengen, werden ook 350 sekswerkers voorgelicht over de risico’s.
Malik Ayari, adviseur Crisis en Conflict vanuit Congo: ‘Onze expertise is cruciaal in het beheer van deze Mpox-epidemie. Dokters van de Wereld is de belangrijkste medische humanitaire organisatie in de meest getroffen regio. De komende weken richten we ons op de zeven gezondheidsregio’s waar 86% van de geregistreerde gevallen geconcentreerd zijn.’
Hierbij focust Dokters van de Wereld zich op mensen die (vermoedelijk) besmet zijn met het virus en andere risicogroepen, zoals sekswerkers, handelaren en mijnwerkers. ‘Onze aanpak is strategisch. We leiden gezondheidswerkers op, verbeteren de preventie, detectie en monitoring, bouwen psychosociale hulp op en versterken de kennis en het monitoringsysteem binnen gemeenschappen,’ aldus Malik Ayari.
Steun
ons
wereldwijde
werk
Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Onze missie is om ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd! Doe jij mee met onze strijd?