Dokters van de Wereld verleent medische noodhulp aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Lees hier een update van onze inspanningen.
SIRIT, ROEMENIË: MOBIEL TEAM AAN DE SLAG AAN DE OEKRAÏENSE GRENS
Ons team van artsen, een verloskundige, een verpleegkundige, een kinderarts en sociaal werker verlenen medische zorg in ons mobiel kabinet in Sirit, een Roemeense stad vlakbij de grens met Oekraïne. De meeste mensen die momenteel aankomen in de buurlanden zijn vrouwen en kinderen. De mannen die kunnen vechten, zijn achtergebleven in Oekraïne. Daarom hebben we ons team versterkt met een vroedvrouw en een kinderarts.
MEDISCH MATERIAAL EN MEDICATIE RICHTING OEKRAÏNE
In de gebieden waar de oorlog het hevigst woedt, kampen Oekraïense ziekenhuizen met uitgeputte voorraden. De tekorten in medicatie bestaan uit antibiotica, pijnmedicatie, medicatie voor kankerpatiënten, bloed en intraveneuze vloeistoffen. Qua medisch materiaal is er onder meer een tekort aan beschermingsmateriaal voor het medisch personeel, chirurgisch materiaal en andere items zoals zaklampen, dekens en waterflessen.
Daarnaast zien de ziekenhuizen in het veiligere Westen van het land een forse toename van gevluchte burgers, waardoor sommige ziekenhuizen tot twee keer meer patiënten krijgen. Hierdoor dreigen ook daar de voorraden uitgeput te raken.
MEDISCHE NOODKONVOOIEN
Vanaf het begin van het conflict organiseert Dokters van de Wereld konvooien met medicatie en medisch materiaal die vertrekken naar ziekenhuizen over het hele land. Hiervoor hebben we twee magazijnen geopend. Op de foto’s zie je het meest recente konvooi met twaalf ton medicatie en materiaal dat onlangs richting Oekraïne vertrok.
De leveringen worden steeds moeilijker, omdat veel wegen kapot zijn, steeds meer bezette gebieden onbereikbaar zijn, en het moeilijk is om chauffeurs te vinden die naar de conflictzones willen gaan. Hierdoor dreigen veel mensen afgesloten te worden van medische noodkonvooien.
ONZE MEDEWERKERS IN EN ROND OEKRAÏNE
Dokters van de Wereld werkt al sinds 2015 in Oekraïne. We verlenen er medische en mentale zorg aan vaak oudere en arme mensen in de Donetsk-regio. Eén van onze medewerkers is Anastasia Zikas, mentale hulpverlener. Zij woont en werkt in Bakhmut, in het zwaar getroffen oosten van het land. Anastasia is één van de vele medewerkers van Dokters van de Wereld die besloot om te blijven. Ze stuurde ons deze getuigenis:
Sinds het conflict zijn we blijven werken. Wel hebben we onze hulpverlening anders ingezet, omdat de noden zijn veranderd. Het tekort aan basisbehoeften is een acuut probleem. Er is een tekort aan voedsel, water en hygiënische producten. De gezondheidszorg staat zwaar onder druk. Het medisch personeel kan lang niet iedereen helpen. En zelfs als er een behandeling wordt opgestart, zijn sommige apotheken gesloten of zeer slecht bevoorraad. Zelfs als een huisarts nu een medicijn voorschrijft is het erg moeilijk het te krijgen. Daarnaast zijn er steeds meer zorgfaciliteiten die niet meer operationeel zijn of alleen nog spoedeisende hulp verlenen. Het wordt voor ons ook steeds moeilijker om te communiceren met onze patiënten. Steeds meer plekken hebben geen mobiele verbinding of internet meer. Of mensen zitten ondergedoken in kelders en kunnen niet met de buitenwereld communiceren. Mijn manier om hier mee om te gaan is anderen te helpen. Ik blijf werken. En zolang ik nog kan, blijf ik mijn patiënten psychologische hulp verlenen.