Opvang voor iedereen, met en zonder verblijfspapieren

Het aantal daklozen is sinds 2009 meer dan verdubbeld, en het aantal daklozen blijft stijgen, net als de wachtlijsten voor opvang. Wie wel nachtopvang heeft, zwerft vaak overdag noodgedwongen over straat. Weer of geen weer. Dat is een directe aanslag op de gezondheid. Dokters van de Wereld vindt het schandalig dat dit kan in een rijk land als Nederland. Er is nu actie nodig vanuit de overheid. Daarom start Dokters van de Wereld de petitie ‘Niemand op straat’.

Al sinds 2012 biedt Dokters van de Wereld samen met andere organisaties hulp aan de verschillende groepen dakloze ongedocumenteerden die op steeds wisselende plekken beschutting en veiligheid zoeken. Hulpverlener Loes: “We bieden hen noodhulp, psychosociale ondersteuning en bemiddeling naar de reguliere medische zorg, maar dat is geen structurele oplossing.”

In onze hulpverlening komen we met name veel ongedocumenteerde daklozen tegen op straat. Zij hebben alleen bij vorst de zekerheid opvang te kunnen krijgen. In de praktijk leven en slapen veel van hen op straat of in tochtige, koude panden zonder elektriciteit en stromend water. Mohamed is een van onze artsen: “Ik bezoek nu twee en een half jaar vluchtlocaties waar ongedocumenteerden schuilen. Deze plekken waren stuk voor stuk tochtig, vochtig, en koud. In de winter zien we veel vaker infecties, mede omdat mensen dan dicht opeen slapen in tentjes en dergelijke".

Goede basisvoorzieningen zijn een essentiële voorwaarde voor gezondheid. Dokters van de Wereld komt wereldwijd op voor het recht op gezondheid van iedereen. Ook in Nederland. Want gezondheid is geen privilege, maar een mensenrecht. Zonder een stabiele plek om te verblijven geen gezondheid. Dat betekent minimaal toegang tot opvang voor iedereen die dat nodig heeft.