Op donderdag 17 oktober bezocht PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen ons anticonceptiespreekuur in Amsterdam Zuidoost. In de zomer van 2018 startte Dokters van de Wereld dit spreekuur specifiek voor ongedocumenteerde vrouwen. Doel van het spreekuur is voorlichten over en voorkomen van ongewenste zwangerschappen bij ongedocumenteerde vrouwen. Ook deze vrouwen moeten zelf kunnen beslissen of en wanneer ze een kind willen krijgen. Dokters van de Wereld zet zich in om anticonceptie toegankelijk te maken voor iedereen. Arianne de Jong, directeur van Dokters van de Wereld: “Toegang tot anticonceptie die voor jou geschikt is, is een recht voor alle vrouwen en mannen. Daarom moeten alle vormen van anticonceptie voor iedereen, ongeacht iemands verblijfsstatus of portemonnee, toegankelijk zijn.” 

Momenteel wordt anticonceptie niet vergoed door de basisverzekering, en kunnen niet alle vrouwen de vorm van anticonceptie betalen die bij hun situatie past. Ook zijn er vrouwen die helemaal geen anticonceptie gebruiken omdat zij het geld er niet voor hebben. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen in kwetsbare situaties zoals ongedocumenteerde vrouwen. Voor deze groep wordt abortus ook niet vergoed en is daardoor vrijwel ontoegankelijk.

Het anticonceptiespreekuur is geen structurele oplossing. Dokters van de Wereld hoopt dat er meer aandacht komt voor het feit dat niet iedereen in Nederland toegang heeft op zorg waar hij of zij recht op heeft.