Daklozen hoeven de komende maand niet buiten te slapen. Vanwege de volledige lockdown opent het kabinet de noodopvang tot 19 januari. Wij vinden dat echter niet lang genoeg. De winter is dan nog niet voorbij, en de coronacrisis waarschijnlijk ook niet. Er moet er een einde komen aan het continu op- en afschalen van de noodopvang om deze kwetsbare groep mensen te beschermen.
Teken onze petitie Niemand op Straat
Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. “We zijn blij, bezorgd en verontwaardigd tegelijk. Blij omdat daklozen een plek hebben met de kerst, bezorgd en verontwaardigd dat ze na amper vijf weken weer op straat staan. Het knipperlichtbeleid van het kabinet zorgt ervoor dat hulpverleners en daklozen weer moeten afwachten hoe de vlag erbij hangt in januari.”
De tijdelijke heropening van noodopvang geeft onze hulpverleners een korte adempauze, maar het lijkt erop dat het op- en afschalen van de opvang na de einddatum van de complete lockdown gewoon weer verder gaat. Kuipers: “Deze kwetsbare groep mensen kan vaak nergens terecht. Ze staan in de kou en hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Nergens even kunnen opwarmen of je handen kunnen wassen leidt tot extra gezondheidsrisico’s.”
Al maanden pleiten hulpverleners en opvangorganisaties voor het openstellen van opvang voor iedereen, zoals het kabinetsbeleid was tussen begin maart en half mei. Straatdokters en Dokters van de Wereld benaderden het Kabinet, de Kamer en het Ministerie van Volksgezondheid meerdere keren met zorgen over de fysieke en psychische gezondheid van daklozen met en zonder papieren.
“Je kunt niet overleven in een lege stad waar alle deuren gesloten zijn”, benadrukt Kuipers. “Onvoorwaardelijke opvang van alle daklozen dient daarom ook door te gaan nadat de complete lockdown is beëindigd. En dat kan alleen als het kabinet alle gemeentes daartoe financieel in staat blijft stellen. Niemand op Straat is het minimale uitgangspunt van verstandig daklozenbeleid.”