Ondanks de crisis in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) met tienduizenden mensen op wachtlijsten, besteedden zorgverzekeraars 300 miljoen euro minder aan ggz-behandelingen. Ook worden tonnen teruggevorderd van psychiaters die méér patiënten behandelden dan hun 'omzetplafond' toeliet. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Follow the Money.
Directeur Jasper Kuipers van Dokters van de Wereld: “We zijn geschokt en boos. Het omzetplafond dwingt psychiaters die nog tijd en plek hebben, om toch patiënten terug naar de eindeloze wachtlijsten te sturen. Volgens de zorgverzekeraars zijn de omzetplafonds bedoeld om de wachtlijsten te bestrijden en patiënten beter te verdelen. Maar de wachtlijsten worden niet korter en patiënten staan in de kou. Gelijktijdig blijkt dat verzekeraars 300 miljoen te weinig uitgeven aan geestelijke gezondheidzorg. Dat is niet te verkroppen."
Verslechtering van de toegang tot ggz
Psychiaters nemen door de omzetplafonds gedwongen minder mensen aan. Anderen stoppen hun samenwerking met verzekeraars. Dat betekent ook dat de patiënt een groot deel of zelfs alle kosten zelf moet dragen, en in ieder geval moet voorschieten. Kuipers: “De onderbesteding door de verzekeraars én de omzetplafonds leiden tot verdere verslechtering van de toegang tot de ggz. Terwijl de ggz in crisis is! Dat zien onze vrijwillige zorgprofessionals elke dag. Op steeds meer plekken in het land moeten zij noodhulp verlenen.” Help ons overbruggingshulp te bieden aan mensen in een kwetsbare positie, totdat hun behandeling eindelijk begint.
Zorgverzekeraars tot de orde roepen
Dokters van de Wereld is inmiddels in overleg met Tweede Kamerfracties. Kuipers: "We hopen dat zij de minister van VWS vragen verzekeraars tot de orde te roepen. Zorgverzekeraars zeggen met de omzetplafonds een sturingsmiddel te hebben om patiënten beter te verdelen, maar dit sturingsmiddel lijkt vooral ervoor te zorgen dat de zorgverzekeraars 300 miljoen euro op zak kunnen houden."
Word vrijwilliger
In de regio Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zoeken we vrijwilligers die zich als psychosociaal ondersteuner willen inzetten. Klik hier voor alle actuele vacatures.