Vandaag is het Wereldaidsdag en staan we erbij stil dat zorg niet altijd vanzelfsprekend is voor mensen die kwetsbaar zijn voor hiv en aids. Om die reden bood Dokters van de Wereld – in aanloop naar Wereldaidsdag – op meerdere locaties hiv-sneltesten aan en gaven we extra voorlichting om het bewustzijn over hiv en aids te vergroten.
Hiv-test cruciaal
Testen is essentieel om hiv-infecties in een vroeg stadium op te sporen en te bestrijden, maar ook om verspreiding van het virus te voorkomen. Het is daarom cruciaal dat iedereen die zich wil laten testen op hiv daar ook de mogelijkheid toe krijgt. Helaas ziet Dokters van de Wereld dagelijks patiënten die zeer moeilijk toegang krijgen tot de reguliere zorg in Nederland. Om die reden boden wij – in samenwerking met de GGD en de Aids Healthcare Foundation – extra hiv-testen en voorlichting aan tijdens de ‘Europese Hiv Testing Week’ van 20 tot 27 november.
Ook de Filipijnse Khaylee liep vorige week de Zorgbus van Dokters van de Wereld binnen voor een test. 'Wanneer je ongedocumenteerd bent, zoals ik, draag je altijd een diepgewortelde angst met je mee: wat als ik ooit ernstig ziek word? Voor iemand zonder papieren is dat het ergste wat kan gebeuren. Daarom is het ontzettend fijn dat Dokters van de Wereld zich hard maakt voor ons en, zoals vandaag, deze laagdrempelige hiv-testen aanbiedt. Zeker omdat een significant aantal mensen in onze gemeenschap te maken krijgt met seksueel misbruik.'
Groot taboe
Door testen en behandeling zijn er steeds minder mensen in Nederland die een nieuwe hiv-infectie oplopen. In 2010 liepen tweehonderd mensen in de gemeente Amsterdam een hiv-infectie op, in 2022 waren dit er nog maar negen. Ongedocumenteerde mensen – vaak extra kwetsbaar om besmet te raken – kunnen niet alleen rond Wereld Aids Dag, maar het hele jaar bij Dokters van de Wereld terecht op onze speciale spreekuren voor seksuele en reproductieve gezondheidszorg.
Sarai Keestra, student Geneeskunde en vrijwilliger bij Dokters van de Wereld, neemt in de Zorgbus een hiv-sneltest af bij Khaylee. Ze vertelt: 'Naast het testen, is het geven van voorlichting een belangrijk onderdeel van ons werk. Aids, hiv, soa en seksuele gezondheid in het algemeen: in veel culturen heerst er nog een groot taboe op. Omdat er nooit over gesproken wordt is er nog veel onwetendheid. Zo weten veel mensen niet dat je met medicatie tegenwoordig een goed leven kunt hebben met hiv, of dat je zelfs medicatie kunt innemen om het virus te voorkomen. Het is als vrijwilliger heel fijn om die informatie te bieden en de zorgen van mensen zichtbaar weg te kunnen nemen.'