Toen Shaniva (31) erachter kwam dat ze zwanger was sloeg de paniek toe. Hoe moest ze zich nu in hemelsnaam redden? Gelukkig bood Dokters van de Wereld uitkomst. Ook ná haar zwangerschap.

Radeloos zwanger

'Radeloos was ik toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. Hoe ging ik dit financieel doen? Zou ik recht hebben op medische zorg tijdens mijn zwangerschap? En zo niet, hoe moest ik dan bevallen? Al die vragen raasden direct door mijn hoofd. Ik besloot een afspraak te maken bij Dokters van de Wereld, zij hadden me al eens eerder geholpen bij een medische kwestie.

De verloskundige van Dokters van de Wereld keek me na en luisterde naar mijn zorgen. "Geen paniek", zei ze. "We gaan er eerst voor zorgen dat je een huisarts krijgt." Die hulp bleek cruciaal, want zelf ving ik steeds bot bij huisartsen: veel praktijken zaten al vol en nog vaker hoorde ik niets terug op mijn verzoek. Gelukkig had Dokters van de Wereld meer succes. Dat ik een huisarts had gevonden was, zeker nu ik zwanger was, een ongelofelijke opluchting.

Een luisterend oor

Leven zonder papieren is zwaar, zeker als vrouw. Na mijn zwangerschap wilde ik daarom graag anticonceptie gaan gebruiken. Ook nu hielp Dokters van de Wereld. De kosten voor een spiraaltje zijn voor mij – omdat ik onverzekerd bent – niet te betalen, daarom plaatsten ze er eentje kosteloos.

Op de spreekuren nemen ze de tijd voor me, vragen ze of ik het allemaal een beetje red. Soms is het fijn om even je verhaal te kunnen doen. Over mijn relatie die wankelt, maar die zo belangrijk is voor mijn toekomst. Dat ik graag een baan zou willen, zodat ik eens wat leuks kan kopen voor mijn kinderen. Bij Dokters van de Wereld word ik gezien en als een gelijkwaardig mens behandelt.'

Op verzoek is de naam Shaniva gefingeerd, red.

Doneren

Geef  voor  anticonceptie!

Veel vrouwen in Nederland hebben geen toegang tot anticonceptie. Ze hebben geen geld, geen huisarts, geen verzekering of geen papieren. Soms worden ze uitgebuit of gedwongen tot seks. Onze vrijwillige artsen helpen deze vrouwen met vrouwenspreekuren en geven anticonceptie. 

Vind jij ook dat elke vrouw recht heeft op anticonceptie? Steun Dokters van de Wereld dan met een gift!