Oorzaken psychische problemen
Uit een wetenschappelijk publicatie van Dokters van de Wereld blijkt dat 81 procent van de ongedocumenteerde mensen die op ons medisch spreekuur komt een depressie en/of een angststoornis heeft. 37 procent dacht in de afgelopen maand aan zelfdoding. En 35 procent van hen hoorde stemmen, wat vaak te maken heeft met opgelopen trauma’s. Veel van hen hebben te maken gehad met lichamelijk geweld zoals marteling, verkrachting of gevangenschap. Die trauma’s liepen ze op in hun land van herkomst, op de vlucht óf in Nederland.
Ook de onzekere situatie waarin deze mensen zitten, kan een oorzaak zijn voor psychische klachten. Ze hebben vaak te maken met sociale uitsluiting, slechte huisvestingsomstandigheden, gebrek aan emotionele steun, onzekerheid over hun verblijfsstatus, angst om gearresteerd te worden, werkloosheid en uitbuiting, slechte gezondheid en moeilijke toegang tot gezondheidszorg. Allemaal langdurige problemen. En, in hun geval, vaak zonder uitzicht op verbetering.
Vergroten van veerkracht
Het doel van onze psychosociale ondersteuning is het verminderen van psychische klachten en het vergroten van de veerkracht en zelfredzaamheid van de doelgroep. De consulten hebben drie functies: triage, iemand helpen bij het vinden van de juiste tweede- of derdelijns geestelijke gezondheidszorg (ggz), en laagdrempelige psychosociale ondersteuning of overbruggingshulp in afwachting van een behandeling in de ggz. In onze uitgave Even geduld aub maken we aan de hand van persoonlijke verhalen duidelijk hoe belangrijk het is om overbruggingshulp te krijgen.
Daarnaast organiseren we METS-groepsessies. METS staat voor Method for Empowerment of Trauma Survivors. De deelnemers van deze sessies zijn vaak eerst op een spreekuur psychosociale ondersteuning of in één van onze Zorgcafés geweest. Tijdens de METS-sessies praten we over verschillende thema’s en doen we oefeningen die de deelnemers helpen om weer grip te krijgen op hun eigen leven. Want erover praten helpt, en zeker met anderen die kampen met dezelfde soort mentale problemen.
dit kun jij doen
Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt. Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!
Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.
Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.
Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.