Vrouwen zonder geldige verblijfspapieren hebben geen toegang tot het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, terwijl onder deze groep de ziekte waarschijnlijk veel meer voorkomt. De vrijwilligers van Dokters van de Wereld nemen gratis uitstrijkjes af bij deze vrouwen. Daarnaast zijn we een onderzoek gestart om aan te tonen dat deze doelgroep een risicogroep is, waarbij deze ziekte – en voorstadia ervan – meer voorkomt.

In Nederland worden vrouwen vanaf 30 jaar opgeroepen voor een uitstrijkje. Er wordt dan onderzocht of in het slijmvlies van de baarmoederhals het HPV-virus aanwezig is. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Wordt het virus aangetroffen dan wordt gekeken of er afwijkende cellen zijn. Deze cellen kunnen het voorstadium van baarmoederhalskanker zijn.

Volksgezondheid

Door iedere 5 jaar een uitstrijkje te laten maken, ben je er als vrouw vroeg bij wanneer afwijkingen ontwikkelen. Op deze manier kun je baarmoederhalskanker op tijd ontdekken. Hiermee kun je voorkomen dat je (erg) ziek wordt en aan intensieve en dure behandeling moet ondergaan. Daarom behoort dit preventief bevolkingsonderzoek tot de volksgezondheid in Nederland. Hoewel ongedocumenteerde vrouwen deel uitmaken van de bevolking, zijn zij uitgesloten van dit bevolkingsonderzoek.

Slecht beleid

Dat deze vrouwen worden uitgesloten vindt Dokters van de Wereld slecht beleid. Zeker omdat eerder kleinschalig onderzoek al suggereerde dat HPV en afwijkende cellen veel vaker worden aangetroffen bij gemarginaliseerde vrouwen. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Deze vrouwen hebben bijvoorbeeld noodgedwongen of onder dwang vaak meer en eerder wisselend seksueel contact, waardoor zij HPV oplopen.

Groter onderzoek

Eind 2022 is Dokters van de Wereld begonnen met het afnemen uitstrijkjes bij ongedocumenteerde vrouwen. Dat doen we tijdens onze spreekuren seksuele en reproductieve zorg in Amsterdam en Den Haag en in onze Zorgbus in diverse grote steden in het land. We verwachten met dit onderzoek genoeg data te kunnen verzamelen om aan te kunnen tonen dat baarmoederhalskanker onder ongedocumenteerde vrouwen een veel groter probleem is. En dat zij niet langer uitgesloten moeten worden van het bevolkingsonderzoek. Vrouwen bij wie verdachte cellen worden aangetroffen, kunnen terecht bij lokale ziekenhuizen.

Voorkomen van leed en kosten

Door ongedocumenteerde vrouwen op te nemen in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kan veel individueel leed worden voorkomen bij vrouwen die al in zeer kwetsbare positie verkeren. Bovendien wordt de behandeling van baarmoederhalskanker bij ongedocumenteerde vrouwen wél vergoed. Dat zijn hoge kosten die vermeden kunnen worden als zij ook preventief worden onderzocht. Daarnaast wordt samengewerkt met de GGD om – zowel mannen als vrouwen – HPV-vaccins aan te bieden om de HPV-infectiegraad in de algehele populatie te verlagen.

In samenwerking met…

We doen dit onderzoek in samenwerking met verschillende GGD’en, pathologisch laboratorium Pathan, OLVG Oost, HMC Westeinde en huisartsen.

Heb je nog vragen?
Coördinator SRG programma
Lisa Vliegenthart
Bel of mail me als je meer wilt weten over de seksuele en reproductieve gezondheidszorg van Dokters van de Wereld.
Maak impact

Dit kun jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd of je stem!

Maak impact met je geld
Geef  een  donatie

Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.

Maak impact met je tijd
Word  vrijwilliger

Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.

Maak impact met je stem
Laat  je  stem  horen

Sluit je aan bij ons door ons te volgen op social media en berichten te liken.