Het opereren van littekens van ernstige brandwonden in ontwikkelingslanden is veilig, effectief en duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse en Tanzaniaanse wetenschappers. Het team onderzocht de resultaten van operaties die tijdens missies van Operatie Glimlach van Dokters van de Wereld in 2017 en 2018 in Tanzania zijn uitgevoerd. Het is de eerste keer dat de uitkomst op de lange termijn van dit soort missies is bestudeerd. 

Brandwonden komen in Tanzania helaas vaak voor omdat er veel op open vuur wordt gekookt. Hierdoor lopen vooral kinderen regelmatig ernstige verwondingen op. Deze brandwonden worden in veel gevallen pas veel later of helemaal niet behandeld omdat ziekenhuizen ver weg zijn en de brandwondenzorg beperkt. Littekenweefsel van een brandwond op een gewricht kan ervoor zorgen dat deze niet meer goed bewogen kan worden. Uiteindelijk is dan een operatie nodig om de schade te herstellen.

Training

Tijdens de missies van Operatie Glimlach opereren Nederlandse chirurgen samen met collega’s uit Tanzania in twee weken tijd kinderen en jongvolwassenen met ernstige verwondingen. De Tanzaniaanse artsen worden daardoor on the job getraind en zijn steeds meer in staat operaties zelfstandig uit te voeren. Training van medisch personeel is een belangrijk onderdeel van Operatie Glimlach. Met het uitbreiden van de skills van lokale artsen en verpleegkundigen kan de nazorg van de patiënten en de toegang tot zorg duurzaam worden verbeterd.

Nazorg onmisbaar

Het medische team waarvan de resultaten van hun werk zijn onderzocht, bestond uit een anesthesist, twee chirurgen en een coördinator uit Nederland en drie Tanzaniaanse chirurgen. Het ziekenhuis ter plaatse leverde alle apparatuur, medicatie en het personeel voor de zorg tijdens de operatie en daarna. Patiënten kregen follow-ups bij ontslag uit het ziekenhuis en een, drie, zes en twaalf maanden na hun operatie. De Nederlandse specialisten hielden vanuit Nederland toezicht op die controles via bijvoorbeeld internet. Dat deze werkwijze effectief is blijkt duidelijk uit de resultaten van het onderzoek. Er waren weliswaar veel kleine complicaties, maar ondanks dat waren de operaties succesvol bij de overgrote meerderheid van de patiënten en verbeterde hun gewrichtsflexibiliteit aanzienlijk en daarmee hun kwaliteit van leven.

Lees meer over het internationale onderzoek in dit Engelstalige artikel.

Nieuwe toekomst

David was drie jaar toen hij met zijn vader bij het ziekenhuis kwam. Hij was tijdens het spelen in een smeulend vuurtje gevallen en had daarbij zijn beide handen en voeten verbrand. De vingers van zijn rechterhand stonden krom, zijn duim en pink waren helemaal vergroeid. Tijdens een operatie zijn de duim en pink losgemaakt waardoor David zijn hand weer beter kan gebruiken. Dit soort operaties geven kinderen een kans op een heel ander leven. Ze hebben minder pijn, kunnen weer naar school en worden weer geaccepteerd door hun omgeving.

Steun ons werk en geef kinderen als David een kans op een betere toekomst met een simpele operatie.