Saio Marah (50) is al 14 jaar coördinator bij Dokters van de Wereld in Sierra Leone. Hij heeft een team van 15 mensen, waaronder hulpverleners die in gesprek gaan met leiders van lokale gemeenschappen. Onder meer over moeder- en kindersterfte,  tienerzwangerschappen, familieplanning en genitale verminking.

Vertegenwoordigers van de verandering

Saio: “Wij zorgen ervoor dat de leiders inzien dat er in hun gemeenschap onnodig veel vrouwen en kinderen sterven. Ze laten hulpverleners van Dokters van de Wereld dan lokale gezondheidsmedewerkers trainen en voorlichting geven aan vrouwengroepen en zwangere vrouwen. Wij zijn vertegenwoordigers van de verandering. Als wij er niet waren, waren er heel veel vrouwen en meisjes gestorven.”

Op tijd naar de kliniek

Saio en zijn team wijzen onder andere op de gevaren van thuis bevallen. “Als er bij een bevalling complicaties optreden, is het heel lastig om een vrouw op tijd in een kliniek te krijgen. Die liggen soms dagen reizen ver. Daarom vertellen we tijdens onze trainingen wanneer zwangere vrouwen naar een kliniek moeten afreizen om veilig te kunnen bevallen.” Dat geldt helemaal bij tienerzwangerschappen die veel voorkomen in Sierra Leone: “Als een meisje nog niet is volgroeid, is het meestal onmogelijk om natuurlijk te bevallen.”

Preventie

Maar Saio zet zich ook in voor preventie. “Vanwege het hoge aantal tienerzwangerschappen geven we trainingen aan tieners en jongvolwassenen over familieplanning. Ook maken we vorderingen in het verminderen van genitale verminking. Vroeger werd hier niet over gepraat, maar tegenwoordig is een gesprek mogelijk. Onze insteek is dat vrouwen hierover zelf zouden moeten kunnen beslissen als zij 18 jaar zijn.” Ook werken we als Dokters van de Wereld samen met de overheid. De afgelopen jaren hebben we meer dan dertig klinieken gebouwd of gerenoveerd. Andere klinieken hebben we voorzien van apparatuur. De overheid zorgt vervolgens voor de bemensing van deze klinieken.

Heb je nog vragen?
Internationaal programma-manager
Anja Holwerda
Bel of mail me als je meer wilt weten over onze internationale programma's en noodhulp
Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!

Steun ons
Steun ons

Met jouw gift kunnen we wereldwijd zorg verlenen aan mensen in een kwetsbare positie én pleiten voor structurele veranderingen.

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.

Maak impact met je geld
Geef als bedrijf

Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.