"Dankzij de Zorgbus heb ik de weg gevonden naar de huisarts"

Zorg voor ongedocumenteerden

Volgens de laatste schatting zijn er zo’n 35.000 ongedocumenteerde migranten in Nederland. Een aantal weet de weg in de Nederlandse maatschappij goed te vinden. Zij verwerven bijvoorbeeld inkomsten door zwart werk en hebben een stabiele woonsituatie. Er zijn echter ook mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Noodgedwongen leven zij daarom op straat, in leegstaande gebouwen, of zwerven van opvanglocatie naar opvanglocatie. Vaak kunnen ze niet terug naar hun land van herkomst.

Wat doet Dokters van de Wereld?

Dokters van de Wereld helpt mensen zonder verblijfspapieren via spreekuren, een telefonische helpdesk en groepsvoorlichting om hun zelfredzaamheid binnen de Nederlandse gezondheidszorg te vergroten. Wij bemiddelen tussen zorginstanties en ongedocumenteerde patiënten. We informeren zorgverleners over de mogelijkheden van het verlenen van zorg aan deze groep. Tijdens groepsbijeenkomsten lichten we ongedocumenteerde migranten voor over hun rechten. Vanaf januari 2016 wordt hiervoor ook de Zorgbus ingezet. Deze bus maakt mobiele spreekuren mogelijk.

Wies van Moorsel, donateur

"Geen enkel mens verdient het om zich te moeten verstoppen"

"Dat Dokters van de Wereld in Nederland mensen zonder verblijfsvergunning helpt, vind ik heel positief. Iedereen heeft gezondheidszorg nodig. Als ik zelf ziek ben vind ik het ook prettig dat ik als Nederlands burger gewoon naar de dokter kan. Dat zou voor iedereen moeten gelden. Dokters van de Wereld helpt deze mensen, haalt hen uit hun anonimiteit en angst. Ongedocumenteerde migranten zijn vaak bang om te worden opgepakt en verstoppen zich. Verschrikkelijk vind ik dat. Geen enkel mens verdient het om zich te moeten verstoppen. Mensen zonder verblijfspapieren hebben net zoveel recht op gezondheidszorg als Nederlanders."

»

Wies, Donateur voor Dokters van de Wereld

Wat doet Dokters van de Wereld?

Ook ongedocumenteerden in Nederland moeten naar de dokter kunnen.

Jouw hulp is dringend nodig.

Help je mee?
Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917