Zorgverleners in Gaza worden dagelijks geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van oorlogsgeweld. Daarom zetten  MedischeHulpGaza en Pharma4Gaza zich in om collega zorgverleners in het veld te steunen.

39.000 slachtoffers

Sinds het begin van het conflict kwamen al meer dan 39.000 mensen om het leven. Ruim 90.000 mensen raakten gewond en 1,9 miljoen mensen raakten ontheemd. Naast directe slachtoffers kwamen ook talloze mensen om door ondervoeding, ziekte en gebrek aan medische zorg. Het zorgsysteem staat op instorten: slechts 16 van de 36 ziekenhuizen functioneren nog gedeeltelijk, terwijl de helft van de primaire gezondheidscentra al heeft moeten sluiten. De medische voorzieningen die nog operatief zijn, worden zwaar belast door het stijgende aantal slachtoffers.

MedischeHulpGaza en Pharma4Gaza

Deze realiteit raakt ook hen als Nederlandse zorgverleners diep. Daarom maken MedischeHulpGaza en Pharma4Gaza zich hard voor de medische en farmaceutische zorg in Gaza. Gedreven door hun artseneed en hun toewijding aan zorgbehoevenden én collega’s in nood, zetten zij zich met Dokters van de Wereld in voor het versterken van medische faciliteiten in Gaza.

Iedereen heeft recht op zorg, ook in tijden van oorlog. Zorgverleners moeten in veiligheid kunnen werken en patiënten moeten veilig zorg kunnen ontvangen. Daarom steunen zij het werk van Dokters van de Wereld.

Het gezamenlijke doel is dan ook om de medische faciliteiten te versterken en collega's te ondersteunen, zodat zij, ondanks de constante dreiging en schaarste, de duizenden onschuldige burgerslachtoffers, waaronder veel kinderen, kunnen helpen.

Ze doen dit door:

1. Het inzamelen van dringend benodigde medische hulpmiddelen die ze met de hulp van Dokters van de Wereld zo snel mogelijk naar de juiste locaties brengen.

2. Het lokaal inkopen en distribueren van essentiële medicijnen in samenwerking met Pharma4Gaza, een collectief van de Nederlandse apothekers.

Wat doet Dokters van de Wereld in Gaza?

Ondanks de verwoestende omstandigheden blijven de teams van Dokters van de Wereld in Gaza zorgen voor de meest kwetsbaren. Al sinds 1995 biedt Dokters van de Wereld humanitaire en medische hulp in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Het team van Médecins du Monde in Gaza bestaat op dit moment uit 78 medewerkers, waarvan de meeste lokale Palestijnen. Zij runnen 8 medische punten nabij de kampen voor ontheemde personen. Een negende punt opent binnenkort. Zij voeren ruim 300 consulten per dag op ieder medisch punt, variërend van spoedeisende hulp en basisgezondheidszorg tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning.

De ongezonde leefomstandigheden, constante angst en het gebrek aan toegang tot medische hulp hebben veel invloed op de gezondheid van de inwoners van Gaza. Dokters van de Wereld ziet ook mensen met ademhalingsklachten, maag- en darmklachten, huidziekten en ondervoedingsverschijnselen.

Samen voor zorg

Onze samenwerking laat onze collega's weten dat ze er niet alleen voor staan. Door medische hulp en benodigdheden te bieden, helpen we het zorgsysteem overeind te houden en levens te redden.

“Het belangrijkste wat jullie in Nederland kunnen doen, is ons niet vergeten,” aldus een arts in Gaza.

Wij kunnen en moeten beter doen—niet alleen voor onze collega’s, maar voor de mensen die zij met gevaar voor eigen leven blijven helpen. Samen kunnen we het verschil maken.

Help mee!

Deze zorgverleners werken onder extreem gevaarlijke omstandigheden. Terwijl hun eigen veiligheid voortdurend op het spel staat, blijft hun toewijding om zorg te bieden onwankelbaar. Ga naar de actiepagina om de actie van MedischeHulpGaza en Pharma4Gaza te steunen.