Arianne de Jong, Lilianne Ploumen en Eveline Stallaart maken zich hard voor vergoeding van alle vormen van anticonceptie.

Arianne de Jong, directeur van Dokters van de Wereld, was vanmorgen te gast bij RTL Koffietijd, samen met Lilianne Ploumen (Kamerlid voor de PvdA) en Eveline Stallaart (seksuoloog). In het kader van de Wereld Anticonceptiedag op 26 september spraken zij over de noodzaak om anticonceptie weer toegankelijk te maken voor íedereen.

 “Het is 2019, Nederland is een fatsoenlijk land. Anticonceptie is geen luxe maar noodzaak, laten we er voor zorgen dat de pil en al die andere anticonceptie vergoed worden”, pleitte Lilianne Ploumen.

Eveline Stallaart ziet in haar werk dat als vrouwen geen geld hebben voor anticonceptie, ze in een nog moeilijkere situatie terecht komen wanneer ze ongepland zwanger raken. Daarom is Dokters van de Wereld een campagne gestart. Hierin wordt de politiek opgeroepen om in actie te komen zodat anticonceptie voor iedereen, ongeacht iemands portemonnee, toegankelijk wordt. Dokters van de

Wereld pleit voor verandering, maar is ook een club die niet alleen maar praat, zegt Arianne de Jong. “We willen een drempel weghalen, zeker voor de duurdere anticonceptie. Daarom gaan we de komende maanden aan 100 kwetsbare vrouwen spiraaltjes en hormoonstaafjes verstrekken. Dat geeft ons de kans om het verhaal te vertellen over wat vrouwen zelf graag willen.”

Kijk voor meer informatie over de campagne van Dokters van de Wereld op https://doktersvandewereld.org/campagnes/anticonceptie/