Op 19 januari opende Dokters van de Wereld haar eerste Zorgcafé in Utrecht. Een mijlpaal, want na Zorgcafés in Amsterdam en Nijmegen vestigen wij ons voor het eerst structureel in de Domstad om ook daar statushouders passende zorg en psychosociale ondersteuning te kunnen bieden.

Medische- en psychosociale vrijwilligers

In het Zorgcafé van Dokters van de Wereld kunnen vluchtelingen (en andere nieuwkomers) terecht met vragen over hun gezondheid en de gezondheidszorg in Nederland. Onze vrijwilligers hebben een medische- of psychosociale achtergrond en maken door hun kennis en begeleiding de Nederlandse gezondheidszorg op een laagdrempelige manier toegankelijk. En dat is nodig, want veel vluchtelingen vinden niet zo makkelijk de weg binnen ons zorgsysteem.

Daarnaast heeft deze doelgroep meer kans op het ontwikkelen van mentale problemen, doordat zij vaak oorlogsgeweld, traumatische ervaringen en/of een lange asielprocedure doorstonden. Ondersteuning van hulpverleners die hun omstandigheden begrijpen en de Nederlandse gezondheidzorg goed kennen is daarom belangrijk, met name omdat statushouders vaak weinig hulp zoeken. Soms komt dat omdat zij hard bezig zijn met hun inburgering en het opbouwen van een nieuw leven, vaak spelen schaamte en angst ook een rol.

Ons Zorgcafé is gevestigd in het Welkomhuis aan de Grebbeberglaan in Utrecht en is op maandag en donderdag geopend. Naast Dokters van de Wereld zijn ook andere organisaties in het Welkomhuis actief, zoals Dock, VluchtelingenWerk Nederland, diverse buurtteams, een taalschool en de gemeente Utrecht.

Klik hier voor de openingstijden van het Zorgcafé. 

Kom in actie

Maak  ook  verschil

Iedereen moet naar de dokter of tandarts kunnen, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Helaas is dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Dokters van de Wereld staat voor hen klaar. Bekijk hoe jij net als Hans op jouw manier kunt helpen. Jouw steun maakt verschil!