Dokters van de Wereld heeft zijn medische hulpprogramma’s in Syrië onmiddellijk opgeschaald na de recente machtswisselingen in het land. De humanitaire situatie is nijpend: 16,7 miljoen Syriërs hebben dringend hulp nodig, terwijl het lokale zorgsysteem zwaar overbelast is na jaren van conflict.
De veiligheidssituatie in Syrië blijft complex. Na 14 jaar van conflict is de medische infrastructuur ernstig beschadigd en is de toegang tot basiszorg in veel gebieden sterk beperkt. Ziekenhuizen andere cruciale faciliteiten zijn aangevallen, wat de hulpverlening bemoeilijkt.
Druk op lokale zorg neemt toe
Met de recente toestroom van duizenden vluchtelingen uit Libanon en andere delen van Syrië, neemt de druk op het al overbelaste zorgsysteem verder toe. Sinds eind november zijn tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen binnen Syrië, terwijl een groeiend aantal vluchtelingen terugkeert vanuit buurlanden. Lokale gezondheidsdiensten zijn ernstig verstoord en kunnen de hulpbehoefte niet meer aan.
Dokters van de Wereld in Syrië
Dokters van de Wereld is sinds 2008 actief in Syrië en breidt medische activiteiten uit om te voorzien in de stijgende hulpbehoefte. Wij werken sinds het begin van de revolutie in 2011 in conflictgebieden. Door de veranderende machtsverhoudingen hebben wij nu nu toegang tot eerder ontoegankelijke gebieden, waardoor we kunnen bijdragen aan het versterken van lokale zorginstanties.
Snelle inzet van teams
Als onderdeel van de noodhulp in het noordwesten van Syrië en voormalige door de regering gecontroleerde gebieden, geven we prioriteit aan de snelle inzet van medische teams en voorraden in regio's die getroffen zijn door de vijandelijkheden tussen 27 november en 8 december 2024. De eerste focus ligt op het bieden van essentiële medische zorg in Aleppo, gevolgd door Hama, Homs en Damascus. We werken nauw samen met lokale gezondheidsautoriteiten en internationale partners om medische hulpgoederen en medicijnen zo efficiënt mogelijk te verspreiden.
Spanning in Noordoost-Syrië
Dokters van de Wereld is ook actief in het noordoosten van Syrië, waar de veiligheid van zowel de bevolking als hulpverleners steeds verder onder druk staat. De terugkomst van duizenden vluchtelingen uit zowel Libanon als andere delen van Syrië, verhoogt de druk op het al zwaar overbelaste zorgsysteem. De meeste lokale medische klinieken zijn afhankelijk van steun van internationale hulporganisaties zoals Dokters van de Wereld. De humanitaire toegang blijft ernstig beperkt door de instabiele situatie en een tekort aan middelen. Extra financiering is dringend nodig om de medische ondersteuning uit te breiden.
Hef sancties op en waarborg toegang tot hulp
Wij roepen de internationale gemeenschap op om de mensenrechten van de Syrische bevolking te respecteren en de toegang tot humanitaire hulp te waarborgen. Medische faciliteiten zoals ziekenhuizen moeten worden beschermd en mogen nooit het doelwit zijn van geweld. Humanitaire toegang moet gegarandeerd worden zodat hulpverleners hun werk veilig kunnen uitvoeren.
Ook benadrukken we de noodzaak van het opheffen van de huidige internationale sancties tegen Syrië. Hoewel er uitzonderingen zijn voor humanitaire hulp, maken de sancties het overmaken van geld en het leveren van medicijnen buitengewoon moeilijk. Dit hindert niet alleen de toegang tot medische goederen, maar ook het werk van hulpverleners. De sancties mogen geen obstakel vormen voor de hulp die de Syrische bevolking zo hard nodig heeft.
Geen gedwongen terugkeer
Dokters van de Wereld waarschuwt voor de risico’s van gedwongen terugkeer van Syrische vluchtelingen. Syrië is nog altijd onveilig en instabiel, waardoor het cruciaal is dat vluchtelingen, ook in Nederland, hun asielprocedures zonder dwang kunnen doorlopen. Wij roepen landen op om het principe van non-refoulement te respecteren, asielprocedures voor Syrische vluchtelingen te waarborgen en af te zien van uitzettingen naar Syrië. Hierbij is het essentieel om het recht van individuen te respecteren om hun eigen toekomst te bepalen.
Geef nu voor medische hulp in Syrië
De politieke ontwikkelingen in Syrië bieden veel mensen hoop, maar de situatie in het land blijft schrijnend. Miljoenen mensen hebben dringend hulp nodig, terwijl de lokale gezondheidszorg onder enorme druk staat. Er is een groot tekort aan medische middelen en personeel.
Dokters van de Wereld is al sinds 2008 actief in Syrië en biedt medische en psychosociale hulp, medicatie en hulpgoederen waar de nood het grootst is.
Jouw steun is nu hard nodig. Draag bij aan de opbouw van essentiële medische zorg in Syrië en red levens.