Er dreigt een nieuwe cholera-epidemie uit te breken in Noord-Syrië. Door de aardbevingen is er een ernstig tekort aan schoon drinkwater. “Cholera is een zeer ernstige ziekte. Zonder behandeling is de kans dat iemand deze ziekte overleeft maar 50 procent. Vooral ouderen en kinderen zijn kwetsbaar”, zegt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld.

“Door de aardbevingen zijn drinkwatervoorzieningen en rioleringen kapot. Ook is de rivier de Eufraat sterk vervuild. Inmiddels hebben onze collega’s 600 cholera-besmettingen geregistreerd sinds de eerste aardbeving. Twee mensen zijn overleden. Maar wat wij zien is slechts het topje van de ijsberg”. In Noordwest-Syrië leven alleen al meer dan 4 miljoen vluchtelingen vanwege de burgeroorlog. Dokters van de Wereld heeft er negen klinieken met 230 medische medewerkers in de districten Aleppo en Idlib.

Vorige cholera uitbraak

In augustus vorig jaar begon de vorige cholera-uitbraak. Dokters van de Wereld doet mee met de taskforce van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en zet zich in om deze ziekte te bestrijden. Tot aan januari 2023 zijn meer 14 duizend besmettingen en 60 doden geregistreerd. Vóór de verwoestende aardbevingen daalde juist het aantal besmettingen. Kuipers: “Eind januari werden nog vaccins geleverd. Helaas slechts net voldoende dosissen om 20 procent van de bevolking te vaccineren, waarmee pas net was begonnen.”

Behandeling

“Beginnende cholera is vrij goed te bestrijden met ORS. Patiënten die het zwaarder te pakken hebben, moeten aan het infuus en krijgen antibiotica. Hiervan zijn al ernstige tekorten in het rampgebied, terwijl de cholera-epidemie nu snel uitbreidt”, vertelt Kuipers. “De humanitaire en medisch noodhulp aan Noord-Syrië moet veel grootschaliger om een nieuwe ramp te voorkomen. Voor een effectieve bestrijding hebben de ngo’s op de grond slechts kwart van de benodigde middelen.”

Preventie

Kuipers: “Het vaccinatieprogramma komt na de aardbevingen weer mondjesmaat op gang. Maar als er al een cholera-uitbraak in een vluchtelingenkamp is, heeft op dat moment vaccineren ook niet meer zo veel zin. Wij zetten nu ook vooral in op preventie. Onze mensen gaan vluchtelingenkampen in om voorlichting te geven. We vertellen hen bijvoorbeeld dat het belangrijk is om hun eten te wassen met schoon of gekookt water.”

Speciale containers

Dokters van de Wereld zet in diverse vluchtelingenkampen speciale containers neer, waarin vrouwen en kinderen zich kunnen douchen en hun kleding kunnen wassen. Bij de containers krijgen ze voorlichting over cholerapreventie. Naast medische zorg kunnen ze met de medewerkers van Dokters van de Wereld ook praten over hun trauma’s.

Help mee en steun ons werk

Wil je ons helpen cholera te bestrijden? Klik hier om ons werk in het aardbevingsgebied te steunen.