Al bijna een jaar zit hij in een Iraanse isoleercel: Olivier Vandecasteele, voormalig hulpverlener van Dokters van de Wereld. Tijdens een gesloten proces werd hij onlangs veroordeeld tot 40 jaar celstraf en 74 zweepslagen. Samen met alle collega’s van Dokters van de Wereld / Médecins du Monde (MdM) roepen wij op tot zijn vrijlating. Zondag 19 maart om 13.00 uur is er solidariteitsbijeenkomst voor Olivier op de Dam in Amsterdam.

Het gaat niet goed met Olivier Vandecasteele en we maken ons zorgen. Onze humanitaire collega uit België zit nu bijna een jaar vast in een Iraanse gevangenis waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. In zijn koude cel brandt altijd het licht. Hij krijgt slecht te eten. Elke dag dat hij in de gevangenis doorbrengt, heeft impact op zijn geestelijke gezondheid en vermindert zijn hoop op vrijheid.

Ruilmiddel

Olivier werd in februari 2022 door het Iraanse regime gearresteerd en veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan spionage en het tegenwerken van de nationale veiligheid. Zijn arrestatie vond plaats in een context waarin het regime, opgeschrikt door de volksopstand, met de Belgische autoriteiten wilde onderhandelen over een ruil met een Iraanse diplomaat die schuldig is bevonden aan een poging tot het organiseren van een terroristische aanslag. Ook andere buitenlanders zitten sindsdien gevangen in Iran en worden gezien als ruilmiddel.

Toewijding

Olivier verdient het niet om het slachtoffer te zijn van een diplomatiek spel, waar hij buiten staat. Hij is in de eerste plaats een man die zich inzet voor humanitaire hulpverlening aan kwetsbare bevolkingsgroepen en zet zich samen met MdM in tegen sociale en gezondheidsongelijkheid. Hij is erkend voor zijn toewijding, moed en solidariteit, maar is nu slachtoffer geworden in deze ongelukkige situatie.

Aanval op de humanitaire gemeenschap

Oliviers gevangenschap is een aanval op de humanitaire gemeenschap als geheel. Daarom stuurden 37 mensenrechtenorganisaties, waaronder Dokters van de Wereld / Médecins du Monde (MdM), een open brief aan de leiders van de Europese Unie om met Iran te onderhandelen over vrijlating van Oliver Vandecasteele.

Steunbetuigingen

Vanuit het hele netwerk van de Médecins du Monde klinkt op 28 januari de oproep tot vrijlating van Olivier. Alle publieke en online steunbetuigingen worden gedeeld met Oliviers familie, die deze brede solidariteit kan gebruiken om extra druk te zetten op België en de EU.

Wat jij kunt doen

  • Zondag 19 maart om 13.00 uur is er solidariteitsbijeenkomst voor Olivier Vandecasteele op de Dam in Amsterdam.
  • Of teken de petitie van Amnesty en/of de petitie van Change voor Oliviers vrijlating.

Meer informatie