De autoriteiten in Congo bevestigen dat ebola zich verder verspreidt. Er is nu ook een besmetting vastgesteld in de plaats Walikale, zo’n 200 kilometer ten westen van Goma in door milities gecontroleerd gebied. Ook een nieuwe besmetting in de provincie Zuid-Kivu wijst erop dat de ziekte zich verder verspreidt. Sinds de zomer van vorig jaar zijn er 2.522 mensen besmet waarvan 1900 mensen het niet overleefden.

Een team van Dokters van de Wereld is aanwezig in Butembo, het epicentrum van de ebola-crisis, waar we noodhulp bieden. Dit doen we onder andere door infectiepreventie. Daarnaast ondersteunt Dokters van de Wereld het ministerie van Volksgezondheid, door het trainen van personeel in het plaatselijke gezondheidscentrum op het gebied van infectiepreventie en emotionele ondersteuning.  

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het niet gek dat het ebola-virus weer is opgedoken. “We komen in een nieuwe fase waar epidemieën zich over grote gebieden verspreiden, meldt de WHO aan de NOS.  Dat komt volgens de WHO door klimaatverandering, de kap van het regenwoud, conflicten en zwakke overheden.