In Sierra Leone komt in de eerste week van de missie ‘Operatie Glimlach’, een bezorgde opa met zijn kleindochter binnen. Het meisje is anderhalf jaar oud en weegt slechts 4,5 kilo. In Nederland wegen kindjes van die leeftijd tegen de 12 kilo. Het kleine meisje heet Sallay en is zwaar ondervoed en heel fragiel. Toen zij een paar maanden oud was, heeft ze per ongeluk schoonmaakmiddel gedronken en is haar mondje chemisch verbrand. Hierdoor kan ze die bijna niet meer opendoen. Eten is bijna onmogelijk, haar opa en haar tante voeden haar rijstkorrel voor rijstkorrel.

Opa Thomas heeft haar direct na het ongeval naar het lokale ziekenhuis gebracht, maar daar konden ze niet meer doen dan de wonden bij haar mondje behandelen. Toen zij ernstige littekens ontwikkelde en haar mond steeds kleiner werd, was een operatie, ook in de omliggende ziekenhuizen, niet mogelijk. Gelukkig kon het team van Dokters van de Wereld Sallay wel opereren.

Risicovol

Een meisje opereren dat zo ondervoed en zo zwak is als Sallay, is heel erg risicovol. Ons team, de mensen uit het ziekenhuis en haar familie hebben zorgvuldig afgewogen of zij wel konden opereren. Zonder operatie waren haar overlevingskansen zeer klein. De opening van haar mond werd door de strakke huid steeds kleiner en andere manieren van voeding, bijvoorbeeld via een voedingssonde thuis, is niet mogelijk.

Nicole Faithfull is binnen Dokters van de Wereld programmacoördinator van Operatie Glimlach. Zij vertelt dat het team tijdens de missie dagelijks met Sallay bezig was. “Ik ben zo blij dat we die operatie hebben mogen doen. De anesthesie voor dit kindje was een uitdaging omdat zij zo zwak was. We hebben haar eerst zo lang mogelijk laten aansterken met een sonde. Er vond continu overleg plaats, zelfs met artsen in Nederland. Uiteindelijk is zij op de laatste dag van de missie geopereerd. Het hele team was zo opgelucht dat we haar succesvol hebben kunnen helpen!”

Geslaagde operatie

Het was heel erg spannend maar de operatie is zonder problemen verlopen! Haar mondje is breder gemaakt zodat ze deze beter kan gebruiken. Tot ieders verbazing zat Sallay een paar uur na de operatie zelfs al kleine hapjes rijstpap te eten met “haar nieuwe mond”, zoals haar dolgelukkige opa het noemt. Ze blijft voorlopig nog een poosje in het ziekenhuis om voorzichtig aan te sterken. Ze krijgt speciale voeding en er is een voedingsschema gemaakt om haar niet te ‘overvoeden’.

Opa Thomas Koroma is heel erg dankbaar en blij. “Jullie hebben het leven van mijn kleindochter gered. Ze is ontzettend sterk”, vertelt hij trots. “Ik kan niet wachten tot ze haar eerste woordjes gaat zeggen! Het is mijn droom dat ze naar school kan gaan en op een dag zelf voor de klas staat.”