Om trainingen in anesthesie en chirurgie te geven, reisden eerder deze maand twee vrijwillige artsen naar ons partnerziekenhuis Masanga Hospital in Sierra Leone.

Plastisch chirurg Yvonne Smulders verzorgde een nascholing voor zes collega's. Zij leerden hoe ze met relatief simpele technieken contracturen kunnen verhelpen. Een contractuur is een onnatuurlijke stand van gewrichten vanwege de littekens van een brandwond. Yvonne: “Deze zes mannen zijn de hoogstopgeleide medische professionals in chirurgie van verschillende ziekenhuizen in de regio. Zij zijn verantwoordelijk voor patiënten met contracturen die bij hen komen. Het is belangrijk dat ze weer veel hebben kunnen oefenen, zodat ze deze operaties uiteindelijk helemaal zelfstandig kunnen uitvoeren."

Grote behoefte aan anesthesie-trainingen

Samen met de twee Sierra Leoonse anesthesie-verpleegkundigen Sahr en Lamin organiseerde anesthesioloog Hans Visscher een trainingsdag. Dat deden ze voor 18 anesthesiemedewerkers van vijf ziekenhuizen in de regio. “Er is op dit moment geen opleiding en nascholing voor anesthesiemedewerkers in Sierra Leone. Hierdoor moeten steeds minder anesthesiemedewerkers het werk doen. De kwaliteit en veiligheid verslechtert snel. Dat is levensgevaarlijk”, vertelt Anja Holwerda, internationaal programmamanager Dokters van de Wereld. “De overheid gaat op korte termijn geen opleidingen starten, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Daarom is het zo belangrijk dat wij deze trainingsdagen houden. Zo kunnen we de basis anesthesie verbeteren, ervaringen delen en met scenario’s trainen bij complicaties tijdens operaties.”

Steun ons werk

Klik hier als je ons internationale werk wilt steunen.