De situatie in Griekenland is sinds onze laatste update van eind april nog steeds nijpend. 60.000 vluchtelingen wonen opeengepakt in tientallen kampen door het land. Het leven is er zwaar en social distancing zo goed als onmogelijk. Er is dringend behoefte aan opvangplekken, coronatests, medische hulpmiddelen en medische en psychosociale steun.

Begin juni had Griekenland naar verluidt iets minder dan 3000 bevestigde gevallen van COVID-19 en minder dan 180 doden. Dat is aanzienlijk lager dan in de nabijgelegen landen. Precieze cijfers van het aantal besmettingen in de vluchtelingenkampen en andere opvangplekken zijn er niet. In april werden in verschillende opvangplekken corona-besmettingen geconstateerd. Volgens officiële cijfers zou het om 178 gevallen gaan, maar gevreesd wordt dat het werkelijke aantal hoger is vanwege de slechte informatievoorziening, de overbevolking en de gebrekkige sanitaire voorzieningen in de kampen.

Online medisch platform

Om mensen zo goed mogelijk en veilig van dienst te kunnen zijn ontwikkelde Médecins du Monde Griekenland een online platform waar informatie over het coronavirus en online medische consulten en psychosociale counseling wordt aangeboden. Dit platform is een succes. Er zijn inmiddels al 480 psychosociale en 140 medische sessies gegeven.

Vanaf 4 mei werden de beperkingen versoepeld voor de Griekse bevolking. Voor een aantal vluchtelingenkampen in het land echter niet, daar bleef de lockdown tot 21 mei van kracht en voor de kampen op de eilanden zelfs tot 7 juni. Door de aanwezigheid van politie in en rond de kampen om de strenge regels te handhaven voelden de bewoners van de kampen zich geïsoleerd, gefrustreerd en bang.

Lesbos

Sinds januari 2020 is MdM Griekenland de enige ngo die medische hulp verleent in vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos. Vanaf april 2020 neemt MdM Griekenland ook maatregelen om de verspreiding van de COVID-19-pandemie op het eiland te voorkomen in de kampen Kara Tepe en Moria, de hotels van UNHCR en in het recent opgerichte quarantainegebied in Kara Tepe. Het Griekse team heeft hiervoor een Business Continuity Plan (BCP) ontwikkeld dat de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Griekse ministerie van Volksgezondheid (MoH/EODY) volgt. In mei is de hulpverlening verder uitgebreid met training van personeel en medische screening en psychosociale ondersteuning van de bewoners van de verschillende opvangplekken op Lesbos.

Voorbereidingen tweede golf

Het is van groot belang dat er voorbereidingen worden getroffen voor een eventuele tweede golf van de pandemie. Zo is er dringend behoefte aan medische hulpmiddelen, meer tests en triage. Ook uitbreiding van quarantaine-voorzieningen en het verbeteren van bestaande voorzieningen voor vluchtelingen en migranten, arme Grieken, daklozen en ROMA is cruciaal. Tegelijkertijd moet de continuïteit van de zorg voor chronische patiënten voortgezet en behouden worden.