De grootschalige militaire operatie door het Israëlische leger dreigt Libanon  een land dat al jaren in een kritieke situatie verkeert – in een humanitaire crisis te storten. Dokters van de Wereld roept op tot een onmiddellijke de-escalatie en staat klaar voor de slachtoffers die door het conflict zijn getroffen.

'Onaanvaardbare situatie'

In de afgelopen dagen hebben verschillende Israëlische aanvallen in de Libanese hoofdstad Beiroet en Zuid-Libanon 569 mensen gedood – waaronder 94 vrouwen en 50 kinderen – en zijn 1.835 mensen gewond geraakt. De escalatie van het conflict verergert de toch al kritieke situatie in Libanon, waar acuut behoefte is aan medicatie en medische hulpmiddelen.

'We maken ons grote zorgen over de aanhoudende vuurzee in de regio', zegt Jean-Francois Corty, voorzitter van Dokters van de Wereld. 'We zien dezelfde modus operandi als in Gaza: het internationaal humanitair recht wordt niet gerespecteerd. De aanvallen worden voorafgegaan door berichten op sociale medianetwerken, vaak vaag en met te weinig tijd voor mensen om naar een veilige plek te gaan. Deze situatie is onaanvaardbaar en brengt duizenden burgerlevens in gevaar.'

Dokters van de Wereld roept alle partijen op het internationaal humanitair recht te beschermen en te eerbiedigen. Het onderscheid tussen burgers en strijders is van het grootste belang en alle voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van burgers te waarborgen. Bescherm de burgerbevolking en zorginstellingen die essentieel zijn om te voorzien in de gezondheidsbehoeften van de gewonden en ontheemden.

Mobiele hulpteams

Dokters van de Wereld is sinds 1990 aanwezig in Libanon. Onze teams bestaan uit een honderdtal mensen die door het hele land aanwezig zijn. Zij verlenen zorg via mobiele teams die zich verplaatsen naar de meest getroffen gebieden en naar ontheemde bevolkingsgroepen om de toegang tot zorg te waarborgen. Tegelijkertijd ondersteunt Dokters van de Wereld het Libanese gezondheidssysteem. We werken nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid om de nodige medische apparatuur en medicijnen te leveren om aan de toestroom van patiënten te voldoen en versterken onze partnerschappen om de continuïteit van essentiële gezondheidszorg te waarborgen.

De escalatie van het geweld in Libanon is verbonden met het conflict in Gaza. Een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren en ongehinderde humanitaire toegang zijn essentieel voor de bescherming van burgers in Libanon, Palestina en Israël.

Donatie

Steun  ons  wereldwijde  werk

Help onze teams wereldwijd hulp te geven. U kunt erop rekenen dat we uw gift zullen gebruiken daar waar deze het hardst nodig is.