Het ontstaan van steeds weer nieuwe mutaties van het coronavirus zoals de Omikron-variant toont aan dat het in ieders belang is om vaccins wereldwijd beschikbaar te maken. Daarom doet Dokters van de Wereld samen met meer dan honderd wetenschappers en politici een acute oproep tot een brede vaccinatiecampagne in Afrika.

Ondanks beloftes van de rijke landen om vaccins eerlijk over de wereld te verdelen, zijn veel mensen in met name in Afrika niet beschermd tegen corona. Dit moet snel veranderen. Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld: “Nog geen 3% van de mensen in ontwikkelingslanden hebben toegang tot een coronavaccin. Terwijl rijke landen al zijn gestart met boosterprikken. Op deze manier kunnen mutaties blijven ontstaan en rondwaren. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de mensen daar, maar ook voor ons. Het virus stopt immers niet bij de grens.”

Om deze vaccin-ongelijkheid onder de aandacht te brengen is Dokters van de Wereld ook een manifest gestart dat al door meer dan 1.700 mensen is ondertekend